Жириновський заявив, що Білорусь до кінця року увійде до складу Росії

Білорусь до кінця 2020 року може стати частиною Росії, про це в ефірі радіостанції “Эхо Москвы” заявив лідер російської партії ЛДПР Володимир Жириновський.

“[Президенту Білорусі Олександрові] Лукашенку треба зараз замінити себе нейтральною людиною, проросійською. Нехай він її призначить головою уряду Білорусії і піде у відпустку на три місяці, а всі питання буде вирішувати новий голова уряду. Парламент буде його рукою”, – сказав Жириновський.

На його думку, за цей час парламент країни муситиме проголосувати за входження Білорусі до складу Росії.

“І вони тоді увійдуть до складу (РФ) до 1 січня 2021 року. Буде дві області – Мінська і Могильовська”, – сказав політик

Жириновський вважає, що нові вибори в Білорусі не потрібні, тому що Лукашенко “не хоче бути тим, хто програв”.

“У його інтересах піти красиво, як Богдан Хмельницький, щоб він увійшов в історію. Нехай краще Білорусь приєднається до Росії, і він як останній президент підпише всі документи. Це єдиний безболісний шлях. Ми ж не говоримо про окупацію. Ми нічого поганого не зробимо. У них будуть нижчі ціни на газ, нафту, енергоресурси. І білоруси будуть у захваті від цього приєднання”, – сказав лідер ЛДПР.

Із 4-го до 8 серпня в Білорусі тривало дострокове голосування на виборах президента, а 9 серпня відбулося основне. На пост президента балотувалося п’ятеро кандидатів. 14 серпня ЦВК оголосила остаточні підсумки виборів президента. За офіційними даними, перемогу здобув чинний президент Олександр Лукашенко, за якого проголосувало 80,1% виборців. Друге місце з 10,1% голосів посіла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Решта кандидатів набрала менше ніж 2%.Водночас альтернативні екзитполи демонстрували протилежну картину – впевнену перемогу Тихановської

Вибори в Білорусі відбувалися без незалежних міжнародних спостерігачів. Після закриття виборчих дільниць 9 серпня в кількох містах почалися протести, які тривають до сьогодні. До акцій долучилися трудові колективи найбільших білоруських підприємств. Мітингувальники звинувачують владу у фальсифікаціях і вимагають проведення нових виборів. Для розгону протестувальників силовики застосовували спецзасоби, зокрема в Мінську вони використовували світлошумові гранати, гумові кулі і водомети.

Під час протестів затримали приблизно 7 тис. демонстрантів, сотні дістали травми і поранення. За офіційними даними, троє учасників мітингів загинули, проте правозахисники та білоруські ЗМІ повідомляють про п’ятьох жертв. Станом на 18 серпня в СІЗО залишалося 44 людини.

16 серпня в Білорусі відбувся найбільший в історії мітинг – на опозиційну акцію протесту в Мінську, за оцінками білоруських журналістів, вийшло понад 200 тис. осіб.

Тихановська, яка після виборів поїхала в Литву, сказала, що готова стати національним лідером і незабаром провести нові президентські вибори.

Лукашенко не згоден на умови опозиції, він заявив, що поки живий, інших виборів у країні не буде. Пізніше він заявляв, що нові вибори в Білорусі можливі після ухвалення нової конституції.

17 серпня депутати Європарламенту відмовилися визнавати результати виборів президента Білорусі і заявили, що вважають Лукашенка персоною нон ґрата в Євросоюзі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *