Радбез ООН закликав Вірменію та Азербайджан негайно зупинити бої

29 вересня Рада Безпеки Організації Об’єднаних Націй закликала Вірменію та Азербайджан “негайно припинити бойові дії”, які відбуваються через Нагірний Карабах. Про це 30 вересня повідомляє Radio Free Europe / Radio Liberty.

Рішення ухвалили 15 членів Радбезу ООН одноголосно.

У заяві, яку схвалила рада, підтримано позицію генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша, який напередодні закликав сторони конфлікту повернутися до мирних переговорів.

Радбез ООН “рішуче засудив застосування сили” в Кавказькому регіоні й висловив занепокоєння через масштабні бойові дії між Вірменією та Азербайджаном.

Радіо зазначає, що заяву зроблено у зв’язку з побоюваннями, що в конфлікт навколо Нагірного Карабаху втрутяться Росія і Туреччина.

На сайті місії Естонії в ООН зазначено, що засідання Радбезу щодо Нагірного Карабаху ініціювали Естонія, Бельгія, Франція, Німеччина і Великобританія.

27 вересня 2020 року в Нагірному Карабасі розпочалися масштабні бойові дії. МЗС Вірменії повідомило про обстріл мирних населених пунктів, міністерство оборони Азербайджану звинуватило Вірменію в “масштабній провокації” та обстрілі позицій азербайджанської армії. Азербайджан заявив про загиблих і поранених мирних жителів унаслідок обстрілу з боку Вірменії.

Через спалах конфлікту у Вірменії та в окремих районах Азербайджану ввели воєнний стан. Обидві країни оголосили мобілізацію.

Туреччина заявила про підтримку Азербайджану в конфлікті з Вірменією, яка, на думку Анкари, “укотре порушила міжнародне право”. Президент Туреччини Реджеп Ердоган сказав, що Вірменія має покинути окуповану нею територію Нагірного Карабаху.

У Вірменії вже говорили про військове втручання Туреччини в конфлікт. За даними міноборони країни, літак військово-повітряних сил Вірменії Су-25 збив турецький винищувач F-16. Туреччина спростувала.

США застерегли інші держави від втручання в ситуацію. Росія закликала Туреччину та інші країни переконати Азербайджан і Вірменію повернутися до мирного врегулювання конфлікту в Нагірному Карабасі.

Нагірний Карабах за підтримки Вірменії 1991 року оголосив про незалежність від Азербайджану. Це призвело до бойових дій, що тривали до 1994 року. Збройний конфлікт завершився підписанням Бішкекського протоколу про перемир’я і припинення вогню, але час від часу між сторонами виникають збройні сутички. За час конфлікту в регіоні загинуло більше ніж 30 тис. осіб.

Азербайджан вважає Нагірний Карабах окупованою Вірменією територією.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *