2020 року "Газпром" заплатить за транзит 65 млрд м³ газу, а прокачає не більше ніж 55 млрд м³ – Оператор ГТС України

Російська компанія “Газпром” заплатить Україні за транзит газу 2020 року більше, ніж прокачає палива. Про це генеральний директор ТОВ “Оператор газотранспортної системи України” Сергій Макогон повідомив виданню OilPoint в інтерв’ю, яке було опубліковано 12 жовтня.

“Зараз потужності української ГТС завантажені на 40%. На жаль, інші постачальники газу, окрім “Газпрому”, не можуть отримати доступ до експортних газопроводів у РФ, в іншому випадку українська ГТС була б ще більш затребувана. Що стосується цього року, то не думаю, що транзит перевищить 55 млрд м³, хоча “Газпром” за договором буде зобов’язаний оплатити за 65 млрд м³”, – сказав він.

Гендиректор української компанії підкреслив готовність збільшити транзитні постачання з Росії до Європейського союзу.

“Після впровадження в Україні норм європейського енергетичного законодавства будь-який замовник може вільно докупити вільні потужності української ГТС на прозорих і недискримінаційних умовах”, – пояснив Макогон.

30 грудня 2019 року НАК “Нафтогаз України” і “Газпром” підписали новий контракт на транзит газу на п’ять років.

Мінімально гарантоване прокачування за новим договором “качай або плати” становить 65 млрд м³ газу в перший рік і по 40 млрд м³ протягом наступних чотирьох. Український президент Володимир Зеленський зазначав, що в межах п’ятирічного контракту з транзиту газу Україна отримає більше ніж $7 млрд.

За словами голови “Нафтогазу” Андрія Коболєва, 2020 року Україна втратить транзит 15 млрд м³ газу, який будуть перекачувати газопроводом “Турецький потік”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *