Новини середи: Черга з тисячі хасидів на білорусько-українському кордоні та новий добовий антирекорд смертності від Covid-19 в Україні

Все найважливіше та найцікавіше за середу – в одному тексті. Отже ↓

Ситуація на білорусько-українському кордоні

Близько тисячі паломників-хасидів, незважаючи на обмеження на в’їзд для іноземців, не залишають спроб потрапити до України та відсвяткувати в Умані юдейське Свято Рош ха-Шана.

У зв’язку ситуацією, яка склалася, Україна напередодні посилила охорону північного кордону, а уряд на сьогоднішньому засіданні ухвалив рішення закрити пункт пропуску “Нові Яриловичі” у Чернігівській області. 

Як зазначили в Міністерстві внутрішніх справ, такі обмежувальні заходи введені через загрозу поширення коронавірусної інфекції Covid-19.

Зі свого боку Офіс президента звернувся до білоруської влади з проханням припинити поширення хасидів-паломників, які застрягли на кордоні, обнадійливих заяв про можливість потрапити до України.

Як відомо, цього року юдейський Новий рік Рош Гашана припадає на 18-20 вересня. Святкування його в Умані пов’язане з тим, що в місті похований цадик (праведник) Нахман, а його могила – одна з найбільш шанованих святинь і місце паломництва для представників брацлавської течії хасидизму.

Раніше Кабінет міністрів та державна комісія ТЕБ і НС заборонили паломникам відвідувати Умань цього року, а уряд Ізраїлю закликав хасидів утриматися від поїздок до України, щоб уникнути загрози зараження коронавірусом.

Кандидати на місцеві вибори

На з’їзді партії “Євросолідарність” висунули дружину п’ятого президента України Петра Порошенка Марину Порошенко першою в списку політсили на виборах до Київської ради.

До списку кандидатів від “ЄС” у депутати Київради увійшли також секретар Київради Володимир Прокопів, юрист і правозахисник Леонід Ємець, лідер молодіжної “ЄС” Динара Хабібулаєва, ветеран і волонтер Олександр Погребиський.

Як зазначив на конференції Київської міської організації партії її голова Володимир Прокопів, “Європейська солідарність” підтримає кандидатуру Віталія Кличка в мери столиці.

Також сьогодні стало відомо, що від Партії “Голос” до Київради вирішив балотуватися колишній голова Державної митної служби Максим Нефьодов, і що чинний міністр охорони здоров’я Максим Степанов очолив список “Слуги народу” на вибори до Одеської обласної ради.

Новини за темою: Голова МОЗ Степанов прокоментував рішення очолити список партії “Слуга народу” до Одеської облради

Другим номером у списку кандидатів Одеської обласної ради йде колишній віце-губернатор Сергій Колебошин, третім-підприємець Григорій Діденко, четвертим – діючий депутат облради від “Оппоблоку” Ірина Коваліш, п’ятим-директор обласного департаменту соціальної та сімейної політики Лілія Коваленко.

Причини втрати Криму: висновки ДБР

Державне бюро розслідувань відзвітувало, що попередньо встановило причини і умови, що сприяли розвалу Збройних сил і анексії Кримського півострова.

За даними ДБР, злочинні дії з підриву боєздатності української армії розпочалися в 2012 році і тривали аж до вторгнення Росії до Криму в лютому 2014 року.

Слідчі відомства виділили п’ять основних епізодів скоєння злочину, які в кінцевому підсумку призвели до анексії півострова:

Злочинне скорочення ЗСУ; Підрив стану мобілізаційної готовності; Знищення систем протиповітряної оборони Криму; Незаконні організаційні зміни та нівелювання стратегічних оборонних документів; Невжиття заходів щодо реагування на зовнішні загрози.

Ознайомитися з висновками Держбюро розслідувань більш детально можна за цим посиланням.

Пожежі в США: жертви та постраждалі

Минулого тижня ми показували у фото і відео ситуацію, яка склалася в низці штатів західного узбережжя США через масштабні лісові пожежі.

Вони не вщухають досі, а вогняна стихія продовжує забирати людські життя і знищувати цілі міста.

Згідно з останніми даними, найбільше від вогню постраждали штати Каліфорнія, Вашингтон і Орегон. 

Загинули понад 30 осіб, десятки тисяч були евакуйовані. Багато хто вже кілька тижнів живе в наметових містечках і кемпінгах. На боротьбу зі стихією кинуті десятки тисяч пожежників.

Вчора американський лідер Дональд Трамп пообіцяв допомогу постраждалим штатам. Він також оголосив режим надзвичайного стану на федеральному рівні, що дасть владі право мобілізувати на боротьбу додаткові людські та матеріальні ресурси.

Робота уряду

Кабінет міністрів на сьогоднішньому засіданні змінив підходи до поділу регіонів на карантинні зони за рівнем захворюваності коронавірусом нового типу.

Тепер місто або район буде віднесено до “червоної” зони карантину в разі завантаженості 75% ліжок у медичних закладах регіону протягом п’яти днів поспіль та перевищення захворюваності на Covid-19 більш ніж у п’ять разів порівняно із середнім рівнем по країні (на 100 тис. населення за 14 днів).

Новини за темою: Шмигаль розповів, за яких умов у регіонах України буде запроваджено локдаун

Також уряд дозволив роботу шкіл і дитячих садків в “червоній” зоні – їх закриватимуть лише за умови, якщо на самоізоляцію відправлено більше половини класів.

Хроніка коронавірусу

Станом на ранок в Україні виявили 2 958 нових випадків коронавірусу, таким чином, загальна кількість інфікованих Covid-19 в країні зросла до 162 660 осіб.

Жертвами небезпечної недуги за минулу добу стала рекордна кількість пацієнтів – 76. Всього з початку пандемії в Україні померли 3 340 осіб, проте вже 72 324 – одужали (+1 514 за добу).

У Києві тим часом виявили 356 нових випадків інфікування. Всього в столиці-19 тис. осіб, 5 519 з яких вже одужали.

Чтиво на вечір

Продовжуємо ділитися з вами важливою інформацією напередодні місцевих виборів в Україні, які заплановані на 25 жовтня.

Сьогодні ось за цим посиланням розповідаємо, як зміниться голосування в умовах коронавірусу.

Дивимося і слухаємо

З’явився офіційний трейлер драми Валентина Васяновича “Атлантида”, яка зараз змагається за право представити Україну на “Оскарі 2021”.

Дія фільму відбувається у 2025 році після перемоги України у війні з Росією та повернення окупованих територій під контроль Києва. Втім, внаслідок бойових дій землі Донбасу стають непридатними для проживання, проте на тлі спустошення народжується нове кохання.

Подивитися трейлер можна тут.

Також рекомендуємо не пропустити ще одну цікаву новинку.

На каналі Comedy Central вийде спеціальний годинний епізод мультсеріалу “Південний парк” (South Park), який буде присвячений пандемії. Тизер серії The pandemic Special вже доступний і подивитися його можна ось за цим посиланням.

Що обговорити

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *