Шмигаль заявив, що "Укрзалізниця" сама має розв’язувати свої проблеми

Державне підприємство “Укрзалізниця” має саме розв’язувати власні проблеми. Таку думку прем’єр-міністр України Денис Шмигаль висловив “Укрінформу” в інтерв’ю, яке було опубліковано 21 серпня, відповідаючи на запитання, чи буде уряд реформувати компанію.

“Якщо є комерційне підприємство, яке потрапило в турбулентність, байдуже, монополіст чи ні, воно має вирішувати свої проблеми самостійно. “Укрзалізниця” – не виключення. Внутрішні реформи вона має проводити як звичайний бізнес. Для цього і проводиться її корпоратизація”, – сказав він.

За словами прем’єр-міністра, реформа корпоратизації держпідприємств, яку проводять у країні, “покликана захистити ці підприємства від будь-якого політичного впливу, щоб унеможливити політичну корупцію на цих підприємствах, щоб управляти ними як бізнесом”.

“В “Укрзалізниці” такі органи управління створені і незабаром там з’явиться новий керівник, який виграв серйозний кадровий конкурс. Людина зараз проходить спецперевірку і, думаю, що вже наступного тижня буде призначена рішенням уряду”, – пояснив Шмигаль.

Він розповів, що перед новим керівником компанії стоятиме завдання внутрішнього реформування, “тому що коронакриза дуже боляче вдарила по підприємству”.

“Практично були зупинені пасажирські перевезення. При їх збитковості вони покривали велику частину постійних витрат підприємства. Але далі існувати в такій заплутаній бізнес-моделі з пасажирськими та вантажними перевезеннями, як зараз, “Укрзалізниця” не може. Потрібно виокремлювати напрямки і наводити там порядок, залучаючи інвесторів та іноземний досвід”, – вважає прем’єр-міністр України.

“Укрзалізниця” – публічне акціонерне товариство, 100% акцій якого належать державі. Компанія входить до переліку держпідприємств, які не можна приватизувати. Українська залізниця забезпечує 82% вантажних і приблизно 50% пасажирських перевезень, які здійснюють усіма видами транспорту; за обсягами вантажних перевезень посідає четверте місце на Євразійському континенті, поступаючись тільки залізницям Китаю, Росії та Індії, ідеться на сайті компанії.

У 2017–2019 роках т.в.о. голови правління “Укрзалізниці” був Євген Кравцов. У січні 2019 року він позбувся приставки в.о. 29 січня 2020-го Кабмін погодив звільнення Кравцова. 5 лютого Кабінет Міністрів України призначив тимчасовим виконувачем обов’язків голови правління “Укрзалізниці” Марчека Желька. Наглядова рада у квітні рекомендувала відправити його у відставку.

У травні президент України Володимир Зеленський говорив про потребу реформування залізничної компанії. За його словами, до питання реформи “Укрзалізниці” повернуться за місяць після закінчення карантину, пов’язаного з коронавірусом.

Колишній міністр інфраструктури Володимир Омелян називав суттєвими недоліками в роботі нинішнього глави міністерства Владислава Криклія сумнівну кадрову політику і масштабну корупцію в “Укрзалізниці”, писав “Обозреватель”. Він порадив керівництву Мінінфраструктури й “Укрзалізниці” шукати фінансовий ресурс не за допомогою підвищення тарифів на вантажні перевезення, а в боротьбі з корупцією. За його даними, втрати від неї становлять 15–20 млрд грн на рік.

За результатами ревізії фінансово-господарської діяльності АТ “Укрзалізниця” та його 24 філій за період із 1 січня 2018-го до 30 вересня 2019 року Держаудитслужба виявила порушень на суму 11,8 млрд грн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *