Міністр оборони Білорусі про розгін протестів: Деструктивні ЗМІ демонізували правоохоронців

19 серпня міністр оборони Білорусі Віктор Хренін провів закриту зустріч із керівництвом структурних підрозділів міноборони, Генштабу та збройних сил країни. Аудіозапис зустрічі з’явився в розпорядженні видання “Наша Ніва”, її розшифрування було опубліковано 20 серпня.

На закритій нараді Хренін заявив, що з 9-го до 12 серпня в Білорусі “були силові спроби захоплення влади, координовані з-за кордону”.

“Організовані групи, озброєні ножами, прутами, коктейлями Молотова і феєрверками, вступили в силове протистояння. Деструктивні ЗМІ показували це як силовий розгін мирних протестів, демонізуючи правоохоронців”, – сказав міністр.

На його думку, опозиційні ЗМІ штучно завищили кількість учасників мітингів.

“Зокрема, опозиційні ЗМІ заявляють, що нібито біля стели зібралося приблизно 200 тис. людей, а загалом по країні приблизно пів мільйона. Аналіз знімків повітряно-космічних сил Росії показує, що в самий пік збору загальна чисельність була не більше ніж 40 тис. осіб. Це не більше ніж 2% від усіх жителів столиці. І така картина по всіх містах”, – вважає Хренін.

Він зазначив, що поки армія не перейде на бік протестувальників, державу розвалити неможливо.

“Ті політтехнологи, які пишуть тексти [опозиційній кандидатці у президенти Світлані] Тихановській, ставлять запитання: “Арміє, ви з народом? Чи будете ви стріляти проти народу?” Нас закликають, зокрема і Тихановська, яка говорить: “Не виконуйте злочинних наказів”. Ця жінка нас закликає до зради, порушення закону – не виконувати наказів. Злочинний він, не злочинний… Ми люди військові. Державна система не розвалена, працює, президента обрано”, – сказав міністр оборони Бералусі.

У серпні 2020 роки після виборів президента Білорусі, переможцем яких офіційно визнали чинного президента Олександра Лукашенка, у країні розпочалися протести, які тривають до сьогодні. До акцій долучилися трудові колективи найбільших білоруських підприємств. Мітингувальники звинувачують владу у фальсифікаціях і вимагають проведення нових виборів. Для розгону протестувальників силовики застосовували спецзасоби, зокрема в Мінську вони використовували світлошумові гранати, гумові кулі й водомети.

Під час протестів затримали приблизно 7 тис. демонстрантів, сотні дістали травми й поранення. За офіційними даними, загинуло четверо учасників мітингів. Станом на 18 серпня в СІЗО залишалося 44 людини.

16 серпня в Білорусі відбувся найбільший в історії мітинг – на опозиційну акцію протесту в Мінську, за оцінками білоруських журналістів, вийшло понад 200 тис. осіб.

Опозиціонерка Світлана Тихановська, яка програла Лукашенку, сказала, що готова стати національним лідером і незабаром провести нові президентські вибори. 14 серпня вона оголосила про створення координаційної ради для передання влади в Білорусі. 18 серпня у штабі Тихановської заявили, що координаційна рада готова до переговорів із Лукашенком.

Чинний глава держави сказав, що не згоден на проведення повторних виборів, і звинуватив координаційну раду опозиції у спробі захоплення влади.

ЄС не визнав результатів виборів у Білорусі й вирішив запровадити санкції проти причетних до насильства і фальсифікацій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *