Трійця, літнє сонцестояння і День Конституції: На які дати варто звернути увагу в червні

Минула весна, настало літо. Разом із першим літнім місяцем до нас приходять нові свята та пам’ятні дати, про які не варто забувати. Про них і розповімо докладніше

Червень – досить насичений місяць, як, втім, і годиться для першого літнього. На жаль, цього року практично на будь-які масові заходи, святкування пам’ятних дат та інше істотно впливає пандемія коронавірусу. 

Масових заходів ми, найпевніше, цього місяця не побачимо. Однак ані свята, ані просто важливі дати ніхто не скасовував. 

І ось що на нас всіх чекає в червні. Для початку про вихідні. Точніше, про їх кількість. 

Скільки будемо відпочивати

Крім звичайних вихідних у суботу і неділю, цього місяця неробочими днями буде понеділок, 8 червня, а також понеділок, 29 червня.

В обох випадках йдеться про перенесення вихідних. Так, враховуючи, що Трійця цього року – в неділю, 7 червня, то, згідно із законодавством, неробочий день переноситься із 7 на 8 червня.

Аналогічно з другим прикладом. День Конституції цього року святкують у неділю, 28 червня. Неробочий день переноситься на понеділок, 29 червня.

Тепер конкретніше щодо дат. 

День захисту дітей, 1 червня

Сьогодні в Україні та в багатьох країнах світу відзначають День захисту дітей. Про цю важливу дату ми докладно написали сьогодні вранці, прочитати можна ось тут. 

Зараз лише нагадаємо, що Україна приєдналася до Конвенції ООН про права дитини в 1991 році, але відзначати свято почала з 1998 року – після підписання 30 травня президентом Леонідом Кучмою указу “Про День захисту дітей”.

День журналіста, 6 червня

Свято було встановлено 25 травня 1994 року президентом України Леонідом Кравчуком. Тоді він підписав указ, згідно з яким в Україні щороку 6 червня постановляється святкувати професійне свято працівників засобів масової інформації.

Святкувати День журналіста саме 6 червня почали невипадково. Зокрема, цього дня Національну спілку журналістів України було прийнято  до складу Міжнародної федерації журналістів. За це проголосувала переважна більшість її учасників.

Всесвітній день донора, 14 червня

Ще одне важливе і, відповідно, визнане в усьому світі свято, але цього разу на честь людей, які добровільно і безоплатно здають кров заради порятунку чийогось життя. Його було встановлено відносно недавно – 23 травня 2005 року.

Того дня медики з різних куточків планети зібралися на 58-й сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я в Женеві (Швейцарія) і, проаналізувавши статистику за минулий рік, дійшли висновку, що сприяння добровільному і безоплатному донорству крові має позитивний ефект, а значить, має тривати.

Дату свята було вибрано невипадково, бо цього дня народилася людина, без знань якої переливання крові було би навряд чи можливим. Йдеться про лауреата Нобелівської премії Карла Ландштейнера, вченого, який відкрив групи крові людини і цим започаткував переливання крові як звичайної медичної практики.

Важливо зазначити, що в нинішніх умовах карантину та пандемії Covid-19 проблема донорства стала ще більш відчутною. Тому медики невпинно закликають допомогти здачею крові тим, хто цього потребує. А таких людей, на жаль, багато. 

День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні, 22 червня

Це, на жаль, не свято, а пам’ятна дата, але обійти її увагою неможливо.

Справа в тому, що 79 років тому 22 червня розпочався наймасштабніший етап Другої світової війни, який згодом дістав назву Великої Вітчизняної. Зокрема, стався напад Німеччини на Радянський Союз, до складу якого входила Україна до 1991 року, і почався сумний відлік кровопролитних днів і ночей, який закінчився лише за чотири роки, в травні 1945 року.

Ми досі не знаємо точних цифр загальних втрат, але вони були великі.

Так, президент Леонід Кучма своїм указом від 17 листопада 2000 року постановив відзначати дату на державному рівні з метою всенародного вшанування пам’яті синів і дочок українського народу, полеглих під час Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр., їхнього подвигу та жертовності”.

День Конституції, 28 червня

Одне з найважливіших державних свят України. Його встановлено на честь ухвалення основного законодавчого документа країни – Конституції.

Саме цим документом у червні 1996 року було закріплено правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність, які, на жаль, сьогодні ми знову змушені захищати.

Крім цього, він став також найважливішим кроком у забезпеченні прав людини і громадянина, що сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.

Традиційно в столиці цього дня відбувалися урочисті заходи за участю перших осіб держави. Як буде в умовах пандемії коронавірусу цього року – побачимо.

По всій країні він є офіційним вихідним.

Що ще будемо відзначати

4 червня – Міжнародний день безневинних дітей – жертв агресії і День господарських судів; 5 червня – Всесвітній день охорони довкілля; 16 червня – День медичного працівника та День батька; 20 червня – Всесвітній день біженців; 23 червня – День державної служби ООН; 23 червня – День державної служби України; 25 червня – День митної служби України; 26 червня – Міжнародний день ООН на підтримку жертв катувань; 26 червня – Міжнародний день боротьби проти зловживання наркотиками та їх незаконного обігу; 30 червня – День молоді.

Чим багатий церковний календар

Насамперед це, звісно, Трійця.

У 2020 році це свято випадає на 7 червня. 

Воно є перехідним і відзначається на 50-й день після Великодня.

Встановити День Святої Трійці як свято вирішили апостоли – учні Христові. Воно повинно було не дати забути про подію, що сталася з ними в Сіонській світлиці, яка згодом стане першим храмом Божим, на п’ятдесятий день молитов після Воскресіння Ісуса Христа.

Згідно з біблійним переказом, саме тоді в променях світла на апостолів зійшов Святий Дух, відкривши їм знання різних мов, дар зцілення та пророцтва, тим самим довівши триєдність Бога.

Цього ж дня відбулася перша проповідь, після якої до християнства приєдналося понад 3 тис. осіб, що започаткувало будівництво на землі Царства Божого.

За тиждень, 15 червня, починається Петрівський піст.

Його початок завжди припадає на понеділок, рівно за тиждень після Дня Святої Трійці, а триває він до 11 липня – Дня святкування пам’яті святих апостолів Петра і Павла.

Піст встановлено на честь святих апостолів, які обмеженнями в їжі та молитвою готувалися до всесвітньої проповіді Євангелія, і вважається несуворим.

Віряни в цей період відмовляються від вживання молочної і м’ясної їжі, проте на відміну від Великого посту, можна їсти рибу.

Замість бонусу

Червень вважається не тільки календарним початком літа, але й астрономічним. Проте в астрономії його відлік починається не з 1-го, а з 21-го числа, тому що саме на 21 червня припадає літнє сонцестояння – найдовший день року, коли сонце досягає максимально високої позиції.

У прадавні часи вірили, що сонце має божественну владу над усім живим, а літнє сонцестояння означало найвищий розквіт всіх сил природи. Тому дотепер у багатьох людей свято сонцестояння асоціюється з поклонінням силам природи і ворожіннями.

На території сучасної України здавна цього дня відзначали Івана Купала. У деяких куточках країни його досі відзначають за старим стилем.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *