"Діти – це найважливіше, що є в цьому житті". Тихановська записала відеозвернення з Литви

Кандидатка у президенти Білорусі Світлана Тихановська після від’їзду записала відеозвернення з назвою “Я поїхала до дітей”. Його оприлюднили на YouTube-каналі “Страна для жизни”.

“Я ухвалила дуже важке для себе рішення. Це рішення я ухвалила абсолютно самостійно. Ні друзі, ні рідні, ні штаб, ні Сергій (Тихановський, чоловік кандидатки у президенти, якого заарештовано. – ” ГОРДОН “) жодним чином на нього просто не могли вплинути. Я знаю, що багато хто мене зрозуміє, багато хто засудить, багато хто зненавидить. Але, знаєте, не дай боже опинитися перед таким вибором, перед яким опинилася я”, – сказала Тихановська.

Вона закликала білорусів берегти себе.

“Діти – це найважливіше, що є в цьому житті”, – додала кандидатка у президенти Білорусі.

ВІДЕО

10 серпня у штабі Тихановської повідомили, що вона пропала – після подання скарги до Центрвиборчкому країни на результати голосування кандидатка у президенти покинула будівлю ЦВК через інший вихід.

Згодом у штабі сказали, що вона вийшла на зв’язок. Лінкявічюс сказав, що вона приїхала до Литви після семи годин затримання. Її вивезли за вказівкою влади Білорусі.

У Білорусі 9 серпня минув основний день голосування на президентських виборах. Згідно з попередніми результатами Центрвиборчкому країни, за президента Олександра Лукашенка проголосувало 80,2% виборців, за опозиційну кандидатку Світлану Тихановську – 9,9%.

ЦВК Білорусі планує оголосити остаточні результати виборів 14 серпня.

Після закриття виборчих дільниць у кількох містах Білорусі розпочалися протести, наймасовіші – у Мінську. Між силовиками та протестувальниками сталися сутички. Для розгону протестувальників у центрі Мінська силовики застосовували світлошумові гранати, гумові кулі та водомети. Правозахисники поінформували про десятки постраждалих під час протесту.

Слідчий комітет Білорусі порушив 21 кримінальну справу після протестів за фактами масових заворушень, хуліганства й опору співробітникам міліції.

У центр Мінська 10 серпня стягнули міліцейські автобуси та автозаки. Влада міста перекрила шість станцій метро “для підтримання безпеки пасажирів” перед акцією протесту незгодних із результатом виборів. Протестувальники почали закидати ОМОН “коктейлями Молотова”. Цього дня в Мінську загинув один з активістів.

США засудили застосування сили до мітингувальників, країни НАТО, ОБСЄ, а також Україна, Польща і Литва закликали владу країни утриматися від насильства.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *