Перша смерть, стрілянина, барикади і втеча Тихановської: Підсумки другого дня (і ночі) протестів у Білорусі

У Білорусі не просто продовжилися протести, а й, на думку багатьох, усупереч прогнозам навіть посилилися. Розповідаємо, що відбувалося в сусідній країні цієї ночі. І куди поділася головний конкурент Лукашенка на минулих виборах

[media type= “picture” position= “1”] Білорусь продовжує протестувати проти офіційних результатів президентських виборів, які відбулися минулої неділі.

Нагадаємо, вчора ЦВК оголосила результати виборів, згідно з якими чинний президент Олександр Лукашенко перемагає в першому турі з результатом в трохи більше, ніж 80% голосів. Його головний опонент, опозиціонерка Світлана Тихановская, за офіційними даними, набрала лише 10,09% голосів.

Величезна кількість білорусів такі результати виборів не прийняла. І вийшла на вулиці міст із протестами.

Про перший день протестів ми писали ось тут, там все докладно і з фотографіями. Нагадаємо про нього кілька тез (інше читайте за лінком):

– Людей було багато.

– Протести відбувалися в багатьох містах: у Мінську, Ліді, Барановичах, Гродно, Жодіно, Пінську, Кобрині та ін.

– Силовики застосували проти протестувальників спецзасоби, що підтвердив Лукашенко.

– По всій країні почалися суттєві проблеми з інтернетом (вони і далі, до речі, тривають).

– Спочатку з’явилося повідомлення про смерть одного із протестувальників. Але згодом воно не підтвердилося (на жаль, на другий день протестів все-таки була перша смерть).

– Лукашенко назвав вибори святом, а протестувальників – вівцями, якими керують з-за кордону.

Слідчий комітет Білорусі за підсумками першого дня протестів оголосив про порушення 21 кримінальної справи. Вони розслідуються за статтями про масові заворушення, хуліганство, опір і насильство щодо співробітників міліції.

Відомо про затримання понад 80 осіб.

Тепер про другий день. І ніч.

Друга протестна ніч. Підсумок

Акції протесту в Мінську, 10 серпня 2020 року. REUTERS/Vasily Fedosenko Reuters Акції протесту в Мінську, 10 серпня 2020 року. REUTERS/Vasily Fedosenko Reuters Акції протесту в Мінську, 10 серпня 2020 року. REUTERS/Vasily Fedosenko Reuters Акції протесту в Мінську, 10 серпня 2020 року. REUTERS/Vasily Fedosenko Reuters Акції протесту в Мінську, 10 серпня 2020 року. REUTERS/Vasily Fedosenko Reuters Акції протесту в Мінську, 10 серпня 2020 року. REUTERS/Vasily Fedosenko Reuters Акції протесту в Мінську, 10 серпня 2020 року. REUTERS/Vasily Fedosenko Reuters Мінськ, вулиці Пушкінська TUT.BY Мінськ, вулиці Пушкінська TUT.BY Мінськ, вулиці Пушкінська TUT.BY TUT.BY TUT.BY

На вулиці вийшла щонайменше не менша кількість людей, ніж у першу ніч. Сутички протестувальників із силовиками продовжилися. Силовики використовували гумові кулі і світлошумові гранати (як і в першу ніч). За даними “Єврорадіо”, протестувальники використовували “коктейлі Молотова”. По силовиках також стріляли феєрверками. Під час зіткнень постраждала журналістка “Нашої Ниви” Наталія Лубневська. Їй поранило ногу. На жаль, один із протестувальників загинув. За версією МВС, він нібито намагався кинути в силовиків “невстановлений вибуховий пристрій”, який вибухнув у нього в руці. З 11 серпня протестувальники планують розпочати безстроковий страйк по всій країні.

Куди поділася Тихановська?

Це було одне з ключових питань вчорашнього дня. Світлана Тихановська спочатку заявила, що у протестах брати участь не буде, потім вирушила до ЦВК подавати протест проти результатів виборів, потім вийшла із будівлі ЦВК, заявила, що “ухвалила рішення”, і зникла.

Сьогодні стало відомо, що вона виїхала до Литви.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *