Чи покатаємося на потязі та що буде з карантином: Які зміни чекають на українців з 1 червня

Перший літній місяць принесе з собою багато важливих нововведень – розповідаємо про них

Якщо раніше доводилося звикати до потоку новин, пов’язаних з введенням, а потім – посиленням карантину в Україні, то зараз, коли уряд потроху послаблює обмежувальні заходи, бажано не заплутатися що, де, коли дозволять, відкриють і запустять. А в червні послаблень очікується доволі багато.

Крім цього, перший літній місяць підготував нам багато інших нововведень, про які ми зараз детально розповімо.

Фото-, відеофіксація порушень на дорозі

З 1 червня в Україні запрацює система автоматичної фото – і відеофіксації дорожнього руху.

“Спочатку це буде 17 пунктів, потім близько 40, всього по країні ми плануємо, щоб таких пунктів було близько 700″, – розповів міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Очікувалося, що система повноцінно запрацює з 1 травня, однак запуск був перенесений до закінчення режиму суворого карантину.

Літній графік роботи КПВВ

З 1 червня всі пункти пропуску в районі ООС перейдуть на літній графік роботи – з 6:00 до 20:00. Незважаючи на це, обмеження в’їзду і виїзду продовжать діяти.

Це означає, що перетнути лінію розмежування, як і раніше, можна буде тільки за окремим рішенням командувача Об’єднаних сил при надзвичайних ситуаціях гуманітарного характеру.

“Наявність важливих життєвих обставин і позитивного рішення командуючого на пропуск не гарантує успішного перетину лінії розмежування. Оскільки російські найманці блокують такі спроби і розгортають громадян в так звану “сіру зону”, – зазначили прикордонники.

Співробітники ДПСУ закликали українців враховувати інформацію про зміну режиму роботи КПВВ, карантин і дії російських збройних формувань.

Відкриття басейнів і спортзалів

З 1 червня можна буде відвідувати басейни, свою роботу відновлять фітнес-центри та спортивні комплекси. Столичні спортклуби теж планують відкритися цього дня, щоб встигнути підготуватися до нових правил прийому відвідувачів.

Запрацюють у Києві 1 червня також автошколи, зони відпочинку та пляжі біля водойм.

Відкриття садків у Києві

З 1 червня у столиці відкриють дитячі садки. У МОЗ наголошують, що всім працівникам і дітям повинні вимірювати температуру – якщо вона вище за 37,2, то у вході будуть змушені відмовити.

Заклади повинні бути оснащені антисептиками, проте діти можуть користуватися ними тільки під наглядом вихователя. Дитячим садам необхідно мати 5-денний запас всіх необхідних засобів захисту та дезінфекції.

Батьки, які приводять дитину, повинні бути у медичній масці, при цьому діти в садку їх носити не зобов’язані.

Забороняється використання багаторазових рушників, м’яких іграшок, килимів з довгим ворсом і вуличного взуття всередині дитячого садка. Також не можна проводити масових заходів за участю дітей більш ніж однієї групи і за участю глядачів.

Дитячі табори, за словами міністра охорони здоров’я Максима Степанова, відкривати зарано. Це заплановано на останньому етапі виходу з карантину.

Запуск потягів

З 1 червня в Україні відновляться залізничні пасажирські перевезення в міському, регіональному і далекому внутрішньому сполученні, а також міжобласні пасажирські перевезення автомобільним транспортом.

Як уточнив міністр інфраструктури Владислав Криклій, “Укрзалізниця” розпочне продаж квитків після отримання рішення всіх обласних комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Одночасно з усім залізничним транспортом в країні відновить свою роботу столична електричка.

Нові монети

З 3 червня увійде в обіг монета номіналом 10 гривень, яка поступово повинна замінити банкноти того ж номіналу.

В Національному банку України відзначають, що її введення завершить процес оптимізації та оновлення банкнотно-монетного ряду гривні.

Діаметр монети становитиме 23,5 мм, вага – 6,4 м, на реверсі зображено портрет гетьмана Івана Мазепи, на аверсі розміщено номінал монети в обрамленні орнаменту. На гурті (ребрі, – ред.) монети буде велике рифлення.

Вихід Uber Eats з ринку

З 3 червня сервіс доставки їжі Uber Eats припинить свою роботу в Україні. У компанії відзначили, що таке рішення далося нелегко.

“Зараз для нас головне – звести до мінімуму наслідки закриття сервісу для наших співробітників, ресторанів, кур’єрів-партнерів і користувачів”, – заявили у Uber Eats.

Водночас свервіс замовлення поїздок Uber продовжить працювати в Україні, як і раніше.

Походи до ресторану

З 10 червня в Україні дозволять відвідування ресторанів у приміщеннях, а також діяльність культурних установ, та заходи з обмеженою кількістю відвідувачів (враховуючи площі приміщень).

Нагадаємо, що на першому етапі ослаблення карантину кафе і ресторанам дозволили відкрити літні майданчики для обслуговування клієнтів.

Відновлення авіасполучення

З 15 червня українці зможуть скористатися послугами авіакомпаній. За словами Владислава Криклія, регулярні міжнародні рейси відновлять з тими країнами, які дадуть на це згоду і будуть готові приймати українців.

Детальніше про це ми писали в матеріалі: “Море вдома чи за кордоном? Де українці зможуть провести літню відпустку”.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль уточнив, що відновлення авіасполучення відбуватиметься, орієнтуючись на інші країни.

Концерти та масові заходи

За словами міністра охорони здоров’я Максима Степанова, говорити про проведення концертів та масових заходів можна буде ближче до 22 червня.

“Виходячи з нашої епідеміологічної ситуації та згідно з нашою постановою щодо карантину на території країни, який продовжено до 22 червня, проведення масових заходів не передбачено на тих етапах, які у нас є сьогодні, або той етап, що настане після 1 червня або після 10 червня”, – зазначив міністр.

ЗНО-2020

Починаючи з 25 червня по 17 липня в Україні пройде основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання, результати якої стануть відомі до 29 липня.

Зокрема, 25 червня відбудеться сесія з математики, 30 червня – з української мови та літератури, 2 липня – з фізики, 6 липня –  з іспанської, німецької, французької мов, 7 липня – з англійської мови, 9 липня – з історії України, 13 липня – з біології, 15 липня – з географії. Завершиться ЗНО-2020 тестуванням з хімії 17 липня.

Додаткова сесія зовнішнього незалежного оцінювання запланована на 23 липня – 11 серпня. Реєстрація на неї розпочалася 25 травня і триватиме до 9 червня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *