В Україні за тиждень роблять 50–60 тис. ПЛР-тестувань на COVID-19 – МОЗ

В Україні за тиждень проводять від 50 до 60 тис. тестувань на коронавірус методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). Про це заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко повідомив “Радіо Свобода” в інтерв’ю, яке було опубліковано 30 травня.

Ми розширюємо алгоритми тестування. Збільшуємо кількість тестів, які проводяться щодняМи зараз за день можемо робити 1012 тисяч зразків. Тому за тиждень робимо 5060 тисяч з урахуванням того, що у вихідні менше звертаються, менше доставляють зразків. Але ми тільки про ПЛР-реакцію“, – сказав він.

За словами заступника глави МОЗ, до 80 тис. тестувань на тиждень Україна не дотягує через відсутність карртриджів, які дадуть змогу робити тести на апаратах для діагностики туберкульозу “Джин-Експерт”.

Ляшко також розповів, що розширення алгоритмів тестування “призвело до черг у деяких містах, де великий попит”.

Ми в оперативному порядку на рівні МОЗ стараємося реагувати на цю ситуацію, перерозподіляємо зразки, наприклад, у Львові, якщо є черга, забираємо у них зразки. Розвинути лабораторну мережу відразу, щоб робити сотні тисяч досліджень за день, неможливо. Це складний процес“, – пояснив він.

Станом на 30 травня в Україні коронавірус підтвердили у 23 204 випадках, померло 696 хворих, вилікувалося 9311.

Позначку 8 тис. ПЛР-тестувань на добу Україна перевищила 14 травня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *