Осередком вибуху в Бейруті називають портові склади аміачної селітри

У Лівані нарахували понад 4000 поранених і принаймні 100 загиблих в результаті потужного вибуху в столиці країни – Бейруті, що стався у вівторок 4 серпня.

Трагедія почалася з пожежі у порту, а потім містом струсонув вибух, який було чутно навіть на середземноморському острові Кіпр – на відстані майже 200 кілометрів.

Ліванські урядовці кажуть, що трагедію могла спричинити аміачна селітра, 2750 тон якої зберігалися у порту впродовж шести років з порушеннями правил складування, передає Голос Америки.

Селітра – дуже поширений хімічний продукт, який застосовують як азотне добриво у сільському господарстві, але також у виробництві вибухівки.

Прем’єр-міністр Лівану Гассан Діаб заявив, що відповідальні за “небезпечні склади” будуть покарані.

Ліванські посадовці не кажуть, що було джерелом вогню, який спричинив вибух.

На випадково відзнятих учора і поширюваних у соціальних медіа відеозаписах видно, що над портом спочатку здіймався стовп диму, а потім пролунав велетенський вибух, який утворив грибоподібну хмару над містом.

Цей вибух у Бейруті стався за три дні до того, як підтримуваний ООН суд мав оголосили вирок за результатами процесу над чотирма представниками шиїтського угруповання Хезболла, підозрюваними у причетності до вибуху 2005 року, в результаті якого загинув колишній прем’єр-міністр Рафік Харірі і ще понад 20 людей.

Посольство США в Бейруті застерегло мешканців про небезпеку отруйних газів, що утворилися внаслідок вибуху.

Людей закликали носити на обличчях маски і при можливості залишатися у приміщеннях.

Прикладом трагічного випадку з аміачною селітрою називають вибух 1947 року у США в місті Техас, де від вибуху і пожеж загинули понад 400 людей і понад 4000 були поранені.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *