Соловей: Стосунки між Лукашенком і Путіним вкрай загострилися. Під час телефонної розмови вони кричали один на одного

Після затримання під Мінськом 33 бойовиків приватної військової компанії “Вагнер” російський президент Володимир Путін погрожував президенту Білорусі Олександрові Лукашенку введенням військ у республіку й вимагав видати заарештованих. Про це в коментарі виданню “ГОРДОН” розповів російський політичний аналітик Валерій Соловей.

“Стосунки між персонально Лукашенком і Путіним загострилися вкрай. У п’ятницю в них відбулася телефонна розмова. Вони просто кричали один на одного. Причому Путін вимагав видати цю тридцятку, погрожував введенням російських військ і різними карами для Лукашенка. Термінове розміщення білоруських військ біля кордону з РФ – це відповідь”, – заявив співрозмовник.

Він зазначив, що найближчим часом напруженість між двома країнами може наростати.

“Я думаю, варто чекати на емоційну напруженість, ескалацію риторики принаймні з білоруського боку. І поки що більше нічого. Можливо, в Білорусі будуть арешти, але це важко назвати чимось несподіваним. Росія спробує впливати, але приховано. Тому що робити це відкрито вкрай складно. Буде якась риторика в російських ЗМІ”, – сказав Соловей.

Він вважає, що витік про перекидання ПВК у Білорусь відбувся з Москви.

“Тут дуже важливою є така обставина: цю тридцятку прикривали з білоруського боку офіцери КДБ Білорусі. Але з Москви стався витік безпосередньо оточенню Лукашенка про те, що готують [закидання] нової групи. Тобто частина керівництва, людей у Москві, грає проти планів самої Москви. Це найцікавіше в цій шпигунській історії”, – акцентував Соловей.

На його думку, бойовики під час виборчої кампанії мали чинити тиск на Лукашенка і, в разі наростання протестів, на народ Білорусі.

“Політична динаміка в самій Білорусі складається не на користь Лукашенка. Уперше він опинився перед реальним шансом втратити власну владу. Є така здатність криз набувати непередбаченого розвитку. Кремлю це вкрай невигідно. Він може викликати динаміку, але не впоратися з її наслідками, і ті 30, які перебували під Мінськом, і ті кілька сотень, які туди ще мали попрямувати, вони ж, з одного боку, мали тиснути на Лукашенка. З іншого боку, в разі потреби, тиснути на повсталий народ, виступаючи проти нього”, – розповів експерт.

Він зазначив, що Лукашенко зараз перебуває в поганій фізичній та інтелектуальній формі.

“Сьогоднішній виступ Лукашенка засвідчує, що він фізично не в найкращій формі. Він хворий. У нього, крім усього іншого, гіпертонічний криз. І він перебуває в якійсь інтелектуальній прострації. Він не розуміє, що система координат у світі, зокрема в Білорусі, кардинально змінилася. Росія зараз вразлива. Вона хотіла б через кризу чинити тиск на Лукашенка, щоб домовитися про прискорений її вступ у російсько-білоруський союз. Коли Лукашенко опиниться перед загрозою втрати влади, як поводитиметься Російська Федерація? Це питання залишається відкритим. Але для Росії буде дуже велика спокуса втрутитися в конфлікт. Оскільки це фактично останній рубіж оборони для самого Кремля”, – підкреслив Соловей.

На його думку, ситуація в Білорусі може піти за українським сценарієм.

“У Білорусі цілком може початися революція, схожа на знамениті українські революції. Тоді Лукашенко міг би повернути цю тридцятку і піти назустріч РФ або не піти, але вже на якихось власних умовах. Однак для цього йому потрібно не просто виграти вибори, а утримати владу. У нього не дуже багато шансів зараз ні на перше, ні на друге. [Імовірні фальсифікації] не мають жодного значення. Важлива готовність людей вийти. Після цього може виникнути саморозгортувана динаміка, коли частина суспільства стане на бік опозиції та почнуть втручатися зовнішні гравці. А тоді вже буде непередбачуваний розвиток подій, вкрай невигідний для Лукашенка. Якщо його скинуть або, припустімо, він піде у відставку й добровільно попрямує в Ростов, то великий шанс, що Білорусь не ввійде в союз із Росією”, – резюмував Соловей.

Про затримання 33 росіян, які є членами ПВК “Вагнер”, влада Білорусі повідомила 29 липня. Понад 10 із них включено у список українського сайта “Миротворець” як учасників збройного конфлікту на Донбасі на стороні проросійських бойовиків. У Радбезі Білорусі заявляли, що стосовно затриманих порушили кримінальну справу за статтею про підготовку терактів, пізніше повідомляли, що їх підозрюють у підготовці масових заворушень.

У Радбезі Білорусі заявили, що РФ не повідомляла про перекидання сил ПВК через Білорусь.

Посол РФ у Білорусі Дмитро Мезенцев заявив, що 33 затриманих є співробітниками приватного охоронного підприємства, які прямували транзитом у Стамбул, але спізнилися на рейс. Керівник Слідчого комітету Білорусі Іван Носкевич уточнив, що деякі з найманців ПВК “Вагнер” заявили на допитах, що хотіли поїхати у Стамбул подивитися на собор Святої Софії.

4 серпня під час звернення до народу президент Білорусі Олександр Лукашенко закликав Росію припинити брехати через засоби масової інформації. “Це все брехня! Цих людей – вони дали свідчення – спрямували навмисно до Білорусі. Команда була “чекати”. Квитки, куплені у Стамбул, – це легенда“, – заявив Лукашенко.

9 серпня в Білорусі відбудуться чергові президентські вибори. 4 серпня почалося дострокове голосування. Воно триватиме до 8 серпня включно.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *