Трамп підписав указ "проти цензури в соцмережах". У Twitter його назвали загрозою свободі слова

Президент США Дональд Трамп підписав указ, спрямований на “боротьбу з цензурою” в соціальних мережах. Про це 29 травня повідомляють у Twitter Білого дому.

“Адміністрація Трампа стежить за тим, щоб гроші платників податків не йшли на гігантів соціальних мереж, які несправедливо придушують свободу слова”, – ідеться в повідомленні.

Виступаючи в Овальному кабінеті перед підписанням указу, Трамп сказав, що цей крок мав “захистити свободу слова від однієї з найсерйозніших небезпек, із якими він зіткнувся в американській історії”, зазначає CNN.

Трамп заявив, що “невелика жменька соціальних мереж контролює більшу частину всіх громадських і приватних комунікацій у Сполучених Штатах”. За його словами, ці соцмережі мають неконтрольоване право піддавати цензурі, обмежувати, редагувати, формувати, приховувати, змінити практично будь-які форми спілкування між приватними особами й широкою аудиторією.

В указі також звинувачено компанію Google у допомозі китайській владі у стеженні за населенням, Twitter у поширенні китайської пропаганди, а Facebook – у збагаченні на рекламі китайських товарів.

Як зазначає CNN, новий указ спрямований на змінення закону про порядок комунікації від 1996 року, який надає широкий імунітет вебсайтам, які курують і модерують свої власні платформи, юристи назвали його як “26 слів, які створили інтернет”. Після підписання указу у США стане можливим подавати в суд на соціальні мережі.

У Twitter назвали указ реакційним і політизованим. У компанії вважають, що документ загрожує свободі слова в інтернеті.

Новий указ було підписано після того, як 26 травня Twitter позначив два повідомлення президента США як такі, що вводять в оману. У цих твітах Трамп висловився проти голосування поштою під час пандемії коронавірусу. На його думку, результати такого голосування можуть перекрутити, документи можуть викрасти з поштової скриньки, підробити або підписати за інших.

Під повідомленнями президента з’явився блакитний знак із написом: “Подивіться факти про голосування поштою”. Натискаючи на напис, відкривається повідомлення із заголовком “Трамп робить необґрунтовані заяви, що голосування поштою призводить до фальсифікації результатів”. У ньому вказано, що, на думку фактчекерів, доказів імовірної фальсифікації виборів через введення голосування поштою немає.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *