Через аномально теплу зиму на Хмельниччині поширився шкідливий американський білий метелик (ФОТО)

На Ізяславщині через появу ненажерливої гусені наклали карантинні заходи на село Бейзими. Про це сайту «Є» розповіли в Ізяславському районному управлінні Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області. Додають, що цей шкідник – американський білий метелик. Він може пошкоджувати понад 200 видів рослин, об`їдаючи листя та утворюючи гнізда з павутини. Особливо полюбляє гусінь ясен, шовковицю, горіхи. Також пошкоджує яблуні, груші, сливи.

Читайте також: На Волині з`явився небезпечний метелик

Зимують лялечки під відмерлою корою дерев, під рослинними рештками, в тріщинах і щілинах парканів, під навісами та в інших захищених місцях. Виліт метеликів навесні відбувається недружно, розтягуючись іноді до місяця. Перші метелики з’являються наприкінці квітня — на початку травня. Тривалість їх життя — 6 – 14 діб. Вони ведуть сутінковий спосіб життя. Самки відкладають яйця на верхній і нижній бік листків та на трав’яну рослинність групами по 300 – 500 яєць, укриваючи кладку тонким прозорим пушком. Плодючість — 1200 – 1500 яєць. Ембріональний розвиток триває 5 – 10 діб. Відроджені гусениці скелетують листок, пізніше з’їдають його цілком, залишаючи тільки грубі жилки. До третього й четвертого віків ведуть спільний спосіб життя, обплітаючи павутиною листя. Починаючи з п’ятого віку, розповзаються і переходять до одиночного способу життя. Активні вночі й на світанку, вдень сидять на нижньому боці листка. Зі зниженням температури до 5 – 6 °С живлення припиняється. Без живлення гусениці можуть існувати до 15 діб.

Читайте також: У двох селах на Тернопільщині оголосили карантин

Додає, що американський білий метелик швидко розмножуються. До прикладу, цього літа це вже друга генерація шкідника. А за сприятливих погодних умов може бути ще й третя. Раніше на Ізяславщині вогнища гусені фіксували в 2006 році біля села Сахнівці.

Торік від нашестя американського білого метелика потерпала Городоччина та Старокостянтинівщина.

Читайте також: Заокеанський жук, котрий нищить кукурудзу, атакує поля буковинців

Щодо методів боротьби зі шкідником, то спеціалісти зазначають, що в населеному пункті, де це явище спостерігається масово, обробляти усе «хімією» небезпечно для здоров’я людей. Тому уражені гніздами гусені гілки рекомендується зрізати і спалювати і спеціально відведених місцях. Також варто дотримуватися агротехнологій, які попереджають поширення шкідника: обкопувати дерева, робити ловчі пояси для комах, зрізати уражене шкідником гілля, робити сезонне обприскування плодових дерев від шкідників.

Раніше у Головному управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області розповідали, що поширення шкідника на території Хмельниччини відбулося через зміну клімату. Вперше його зафіксували ще в 90-х роках минулого століття на півдні Кам’янець-Подільського району. Але явище не було масовим і локальні вогнища шкідника вдавалося знищувати. Нині ж, через високі температури влітку та не надто морозні зими метелик поширюється територією.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *