Фінансовий саміт ЄС може завершитися без результату, – Меркель

Канцлер ФРН Ангела Меркель припускає, що фінансовий саміт ЄС, який було продовжено на третій день, завершиться без результату.

Про це вона заявила в неділю у Брюсселі, передає Укрінформ.

«Я досі не можу сказати, чи буде знайдено рішення… Я буду намагатися. Але також може бути, що ми не досягнемо сьогодні результату», – сказала Меркель.

Протягом третього, за словами канцлера, вирішального дня розглядатимуться різні питання: розмір фонду відновлення європейської економіки після коронакризи, тип управління, а також питання верховенства права.

Перед початком саміту в п’ятницю 17 липня Меркель була налаштована стримано. Вона розповіла, що очікує на дуже складні перемовини, і вже тоді висловила припущення, що сторони можуть не дійти спільного результату, адже позиції країн залишаються ще «дуже-дуже різними».

За повідомленнями німецьких ЗМІ, Меркель і президент Франції Еммануель Макрон, які є головними ініціаторами плану антикризового відновлення економіки NextGenerationEU, роздратовані позицією країн «економної четвірки» (Австрія, Нідерланди, Данія та Швеція), які наполягають на тому, що 750 млрд євро фонду повинні складатися переважно з кредитів, які надаватимуться державам за необхідністю для підтримки економіки в умовах кризи, і будуть обов’язковими до повернення. 

Спочатку передбачалося, що 500 мільярдів мають бути виплачені як гранти і ще 250 мільярдів становитимуть кредити. Пізніше президент Європейської Ради Шарль Мішель представив компромісну пропозицію, яка передбачає 450 мільярдів – грантами і 300 мільярдів – кредитами.

Саміт Євросоюзу в Брюсселі продовжили ще на один день через невирішені розбіжності щодо пакета допомоги для відновлення економіки в умовах коронакризи.

Розбіжності учасників викликала, зокрема, сума безповоротної допомоги державам ЄС, які більше за інших постраждали від коронавірусу. Планам Брюсселя виділити 500 млрд євро з пакета в обсязі 750 млрд на основі безоплатної субсидії протистояли головним чином Австрія і Нідерланди. У суботу Шарль Мішель запропонував компромісний варіант, скоротивши пакет безоплатної допомоги до 450 млрд євро. Однак навіть цей варіант не викликав загального схвалення.

Спочатку саміт розраховували провести за два дні – він мав завершитися 18 липня.

Нинішній саміт – перша очна зустріч лідерів Євросоюзу з початку пандемії COVID-19.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *