Під Верховною Радою відбулася акція "Руки геть від мови!"

Акція “Руки геть від мови!” відбулася під Верховною Радою.

Учасники протестували проти проекту змін до чинного мовного законодавства, повідомляє українська редакція Голосу Америки.

Якщо “какая разніца”, то чому ви причепилися до моєї мови? Спілкуйтесь українською! Какая разніца! – обурюється один із мітингарів, пан Володимир із Житомира.

– В нас у родині вільно володіють і англійською, і французькою, і російською. Але державною в Україні має бути тільки українська мова! – каже протестувальниця пані Світлана із Києва.

– Мені дивно, що ми, українці, маємо доводити, що у своїй державі ми хочемо і можемо розмовляти українською, – ділиться своїми міркуваннями учасниця акції, киянка Тетяна.

Близько тисячі людей зібрав мітинг на підтримку української мови, що відбувся зранку у четвер під Верховною Радою. Учасники протестували проти мовного законопроекту нардепа від “Слуги народу” Максима Бужанського. В документі пропонується відтермінувати перехід, який мав відбутися з 1 вересня цього року, російськомовних шкіл на українську мову навчання.

Скандальний законопроект планували розглядати у четвер 16 липня, проте парламентарі перенесли розгляд.

Протестувальники, своєю чергою, пообіцяли, що знову прийдуть під стіни Верховної Ради, аби не допустити ухвалення змін до існуючого мовного законодавства.

Нагадаємо: профільний комітет ВР відхилив законопроект Бужанського. Незважаючи на це, депутати від фракції “Слуга народу” вирішили винести його на розгляд парламенту.

Напередодні проти ухвалення законопроекту висловився уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. На думку мовного омбудсмена, проект має на меті “зірвати перехід на українську мову навчання”.

Опоненти називають мовний законопроект Бужанського “антимовним” і стверджують, що він призведе до “тотальної русифікації української освіти”.

Сам Бужанський, натомість, стверджує, що про скорочення української в школах не йдеться, а його законопроект відповідає європейським стандартам щодо захисту прав національних меншин.

При цьому частина депутатів із фракції “Слуга народу” заявили, що не голосуватимуть за законопроект, оскільки він вносить розкол у суспільство.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *