Важке озброєння, втрати та взаємні звинувачення у порушенні перемир’я. Що відбувається на кордоні Вірменії та Азербайджану?

Країни, як і за попередніх загострень на вірмено-азербайджанському кордоні, перекладають провину одна на одну

На кордоні Вірменії та Азербайджану точаться бої із застосуванням важкого озброєння і великими втратами. Дані про кількість загиблих, як і причини зіткнень, що почалися 12 липня, різняться: Єреван наполягає на своїй правді, Баку –  на своїй.

Тому перед тим, як розбиратися, що насправді відбувається між двома сусідніми країнами й у що це може вилитися, звернемося до історії. Саме там частково ховається ключ до розуміння нинішніх подій на Закавказзі.

            Вірменія та Азербайджан:

конфлікт, що тліє три десятиліття 

Каменем спотикання у відносинах між Баку та Єреваном став Нагірний Карабах – регіон, населений переважно етнічними вірменами, який входив з 1921 р. по 1991 рік до складу Азербайджанської РСР.

У 1991 році за підтримки Вірменії Нагірно-Карабаська автономна область оголосила про незалежність, що вилилося у бойові дії, під час яких загинуло близько 30 тис. осіб, а Азербайджан втратив контроль над територією.

Повномасштабний збройний конфлікт закінчилася у 1994 році підписанням режиму припинення вогню між Вірменією і невизнаною Нагірно-Карабаською Республікою (“НКР”) з одного боку, й Азербайджаном – з іншого.

Суверенітет так званої “НКР” де-факто визнають Вірменія, низка штатів США, один з найбільших австралійських штатів Новий Південний Уельс, а також інші невизнані утворення: Абхазія, Південна Осетія та Придністров’я.

Україна неодноразово підкреслювала, що не визнає Нагорний Карабах і виступає за цілісність Азербайджану. Останній же вважає “НКР” окупованою Вірменією територією, не визнає “республіку” стороною конфлікту і відмовляється вести з нею переговори.

Попри перемир’я, в районі Карабаху періодично відбуваються зіткнення, які закінчуються втратами як серед військовиків, так і серед мирного населення. Вкотре  конфлікт, що тліє, спалахнув 12 липня.

Початок боїв: Причини та перебіг подій

Здається, що причина нинішніх зіткнень очевидна, проте з висновками варто зачекати. Все тому, що цього разу ситуація загострилася не на спірній території, а приблизно за триста кілометрів від Нагірного Карабаху – в Товузькому районі.

Згідно із заявою Міністерства оборони Азербайджану, починаючи з полудня 12 липня підрозділи збройних сил Вірменії відкрили вогонь з артилерійських установок  на Товузькому напрямку. Азербайджан відповів обстрілом.

Водночас у головному оборонному відомстві Вірменії повідомили, що група азербайджанських солдатів спробувала перетнути державний кордон на позашляховику.

‼️О 13:45 військовики ЗС #Азербайджану повторили спробу захопити наш опорний пункт, прикриваючись артилерійським вогнем, але були відкинуті назад у відповідь вогнем з займаних позицій, зазнавши втрат у живій силі․ З #вірменського боку втрат немає”

  MoD of Armenia (@ArmeniaMODTeam) July 12, 2020

 

Після попередження вони повернулися на свої позиції, проте трохи більше ніж за годину нібито знову повторили спробу “захопити вірменський опорний пункт”, використовуючи артилерію. Розпочався вогонь у відповідь.

Двоє азербайджанських військовиків загинули, ще п’ятеро дістали поранення. Вірменія про втрати серед своїх бійців не повідомила.

У ніч на 13 липня на Товузькому напрямку зберігалася напруженість. У Міноборони Азербайджану заявили про загибель ще одного бійця і зазначили, що Вірменія приховує інформацію про втрати.

Режим припинення вогню порушили на Нахичеваньському напрямку. Вірменські бійці застосували запальні снаряди, що призвело до підпалу до 5 гектарів території, а азербайджанські – знищили кілька військових об’єктів і техніку противника.

Вірменія заявила, що Збройні сили Азербайджану обстріляли селище Чинар, що в Тавуській області, пошкоджено житлові будинки. Азербайджан теж звинуватив противника в обстрілі мирного населення.

ՀՀ Տավուշի մարզի Չինարի բնակավայրի ուղղ-մբ ադրբեջանական զինված ուժերն արձակել են 82մմ տրամաչափի ականանետից  7, 120մմ ականանետից 3 արկ։ Վնասվել են բնակելի տներ: Տուժածներ չկան:
ՀՀ զինված ուժերն ամբողջությամբ վերահսկում են իրավիճակը սահմանագոտում։ Հայկական կողմը կորուստներ չունի

  MoD of Armenia (@ArmeniaMODTeam) July 13, 2020

 

Під час обстрілів 14 липня загинув генерал-майор азербайджанської армії, полковник та ще п’ятеро військовиків. Вірменія втратила двох офіцерів.

У цей час в Баку

У ніч на середу в різних районах столиці Азербайджану пройшли мітинги, учасники яких закликали оголосити в країні мобілізацію.

Люди скандували: “Карабах наш!”, “Слава армії!”, “Солдати вперед!”, “Головнокомандувачу, оголоси мобілізацію!”.

В центрі Баку тисячі людей. Поліція просить розходитися, але люди відмовляються. Місцеві повідомляють, що з регіонів народ теж став висуватися в столицю для підтримки.
Основні гасла:
– Дайте нам зброю!
– Оголосіть війну!
– Карабах – азербайджанський!
– Ніхто не піде додому! pic.twitter.com/XqrAeQTSAl

  Մιtαuskαs (@A_Vit_) July 14, 2020

 

Під ранок кілька людей увірвалися до будівлі парламенту, але поліція їх вивела.

Повертаючись до зони конфлікту

Вчора ситуація на вірмено-азербайджанському кордоні дещо стабілізувалася, проте затишшя було недовгим, оскільки сьогодні вранці бойові дії відновилися. Сторони вже традиційно звинуватили одна одну в атаках на свої позиції та обстрілі населених пунктів.

За кілька днів протистоянь сумарні втрати сторін становлять до двох десятків людей. Офіційно Азербайджан заявив про одинадцять загиблих, Вірменія – про чотирьох загиблих і п’ятьох поранених.

Заяви президентів країн: Взаємні звинувачення

Лідер Азербайджану Ільхам Алієв під час засідання Ради безпеки країни 13 липня назвав дії Вірменії на Товузькому напрямку “брудними”.

“Ці брудні дії – прояв їхньої агресивної політики. Пояснити цю політику логікою неможливо, тому що вона вкрай суперечлива і є джерелом великої небезпеки для Вірменії. Я неодноразово говорив, хочу сказати ще раз, Азербайджан ніколи не змириться з тим, щоб його землі залишалися під окупацією, і зробить все можливе, щоб відновити свою територіальну цілісність”, – заявив Ільхам Алієв.

Він вважає, сусідня країна намагається сформувати таку думку, що нібито це Азербайджан здійснює напади на її територію.

“Це брехня. Всі атаки здійснюються Вірменією, є досить багато документів, відео- та фотодокументів, що підтверджують це. Азербайджан просто адекватно відповідає на всі провокації… Вірменія, використовуючи всі можливості, зокрема вигадуючи фальшиві дані, робить все можливе, щоб привернути до державного кордону особливу увагу”, – зазначив президент.

На думку Алієва, ще однією причиною загострення конфлікту стала заздрість з боку Вірменії, адже, цитуємо: “Останнім часом Азербайджан досяг величезних успіхів на міжнародній арені”.

Зі свого боку лідер Вірменії Армен Саркісян назвав те, що відбувається на кордоні, “черговим проявом ворожнечі і ненависті з боку Азербайджану”.

“Кроки Азербайджану не мають жодного людського елемента. Сьогодні весь світ перебуває в стані великого бою і бореться з пандемією коронавірусу… Наскільки безвідповідальним, нелюдським потрібно бути, щоб у ці важкі і для твоєї власної країни, і для Вірменії дні напасти і створити на кордоні велику напругу, жертвами якої стають люди”, – заявив Армен Саркісян.

За його словами, ситуація перебуває під повноцінним контролем вірменських військовиків: “Хоча ми не нападали, наші збройні сили залишаються в ролі тих, то диктує ситуацію та умови”.

Реакція світової спільноти

Європейський Союз закликав Вірменію та Азербайджан зупинити конфронтацію та вжити заходів для запобігання ескалації. У ЄС підкреслили, що серйозне порушення перемир’я вказує на необхідність пропозиції моніторингу ОБСЄ на місці інциденту.

Глибоку стурбованість подіями на вірмено-азербайджанському кордоні висловили також Сполучені Штати. Держсекретар США Майк Помпео закликав країни припинити вогонь і відновити переговори.

“Сполучені Штати глибоко стурбовані з приводу насильства на міждержавному кордоні між Вірменією та Азербайджаном, що призвело до смертей. Ми висловлюємо наші співчуття у зв’язку зі всіма жертвами і закликаємо сторони негайно послабити напруженість, відновити предметний діалог і припинити вогонь, щоб розпочати переговори в рамках Мінської групою, представленої співголовами”, – цитує Помпео “Ехо Кавказу”.

До деескалації конфлікту закликали також Росія і Франція. 13 липня Міністерство іноземних справ України виступило із заявою, в якій закликало Азербайджан і Вірменію докласти максимальних зусиль для продовження пошуку шляхів мирного вирішення ситуації, що склалася.

“Українська сторона виступає за політичне врегулювання ситуації на основі дотримання суверенітету і територіальної цілісності Азербайджанської Республіки в її міжнародно визнаних кордонах”, – говорилося в заяві.

У зв’язку із цим посла України Івана Кулебу викликали до МЗС Вірменії, де йому “представили вірменську оцінку ситуації на кордоні”.

Вчора під посольством України в Єревані пройшла акція протесту, учасники якої викрикували гасла “Україна, не провокуй”, “Не підтримуйте агресора”. У них в руках були плакати з написами “Ганьба Україні”, “Україна + Азербайджан”, “Не будь як Україна”.

“Азербайджан вже кілька днів оголошує війну Вірменії, на кордоні відбуваються зіткнення. Різні держави і організації зробили заяви з цього приводу. Заява України була односторонньою та підлила воду на млин Азербайджану. Такими діями Україна забиває клин у вірмено-українські відносини”, – заявили учасники акції, передає вірменське видання Panorama.

Як результат – будівлю посольства облили борщем, висловлюючи у такий спосіб обурення через заяви українського зовнішньополітичного відомства. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *