Версія Ірану про причину збиття літака МАУ може бути передчасною, – Кулеба

Остаточно стверджувати про ту чи іншу версію збиття літака можна буде лише після розслідування

Україна вважає, що версія Ірану про причину збиття українського літака є передчасною. Голова МЗС України Дмитро Кулеба вважає, що говорити про людську помилку як основну причину збиття літака ще зарано. Про це повідомляє “Європейська правда”.

“Хочу сьогодні чітко наголосити: стверджувати, що літак було збито внаслідок людської помилки, як це стверджує іранська сторона, зарано. У нас є багато запитань, і ми потребуємо багато авторитетних, неупереджених, максимально об’єктивних відповідей щодо того, що сталося. Станом на зараз Україна не може погодитися з тим, що літак було збито внаслідок людської помилки”, – сказав Дмитро Кулеба. 

Він додав, що остаточно стверджувати про ту чи іншу версію збиття літака можна буде лише після розслідування із встановленням усіх фактів. Кулеба нагадав, що збиття цивільного літака є протиправним діянням, тому Іран буде відповідати за це відповідно до міжнародного права.

“МЗС України повністю готове до цієї юридичної і дипломатичної боротьби. Ми зробимо все від нас залежне для того, щоб Іран заплатив найвищу ціну за те, що сталося”, – сказав Дмитро Кулеба.

Наступного тижня у Франції відбудеться розшифрування “чорних скриньок” літака, у якому візьмуть участь експерти зі США, Франції, Великої Британії та України.

Раніше повідомлялося, в Ірані заявили, що катастрофа Boeing компанії “Міжнародні авіалінії України” була спричинена неправильним налаштуванням системи ПВО.

Нагадаємо, в ніч проти 8 січня в столиці Ірану Тегерані розбився пасажирський літак Boeing 737, що належав авіакомпанії МАУ. 

На борту перебували 176 осіб, з них 9 – члени екіпажу. Серед загиблих – 11 українців, двоє були пасажирами. Більшість загиблих – з Ірану та Канади.

У суботу вранці, 11 січня, Генеральний штаб Збройних сил Ірану заявив, що український літак Boeing 737 вразила ракета, запущена військовим центром Вартових Ісламської Революції.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *