Прокуратура відкрила провадження щодо держзради Геруса, Оржеля й Коваленка через імпорт електроенергії з РФ – ЗМІ

На підставі рішення Печерського районного суду міста Києва Офіс генерального прокурора відкрив кримінальне провадження за фактом державної зради народного депутата від “Слуги народу”, голови комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрія Геруса, а також ексміністра енергетики Олексія Оржеля та члена Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, Дмитра Коваленка.

Про це з посиланням на виписку з реєстру досудових розслідувань повідомляє агентство “РБК-Україна”.

За даними агентства, у провадженні йдеться про змову Геруса, Оржеля та Коваленка, яка призвела “до заподіяння шкоди економічній безпеці України в ухваленні рішення про скасування обмежень на імпорт електроенергії з Російської Федерації”.

Восени 2019 року після чотирирічної перерви Україна почала імпортувати електроенергію з РФ. Це стало можливим внаслідок внесення правки в ухвалений 18 вересня закон України “Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії”.

У грудні минулого року Вищий антикорупційний суд зобов’язав Національне антикорупційне бюро, а Шевченківський районний суд – СБУ відкрити кримінальне провадження на вимогу лідера Радикальної партії Олега Ляшка, який заявив, що Герус, пролобіювавши цю поправку, вчинив державну зраду і зловживав владою.

У червні цього року колишній голова Луганської та Закарпатської облдержадміністрацій Геннадій Москаль повідомив, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура розпочала кримінальне провадження щодо зловживань на ринку електроенергії, корупційних схем і відкриття імпорту струму з Росії.

Через кризу імпорт із Росії було обмежено, зазначає “РБК-Україна”.

2 липня Герус виніс на голосування парламентського комітету з енергетики законопроєкт №3657-1, яким планують внести правки в закон і відновити імпорт електроенергії з країн СНД, зокрема Росії.

Законопроєкт підтримали 11 депутатів комітету: від фракції “Слуга народу” Андрій Жупанін, Андрій Герус, Олег Семінський, Дмитро Припутень, Євгеній Броварников, Сергій Нагорняк, Анатолій Костюх; Юрій Шаповалов, (група “Партія “За майбутнє”), Максим Єфімов (депгрупа “Довіра”), Інна Совсун (“Голос”), Анна Скороход (позафракційна).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *