У США (і не тільки там) можуть заблокувати TikTok: Чим популярний сервіс налякав різні країни

А він неабияк налякав, оскільки коментарі з приводу його майбутнього лунають, наприклад, від державного секретаря США

У США розглядають можливість блокування TikTok. Це інформація лунала в різних ЗМІ вже досить давно. І ось у коментарі FoxNews її підтвердив державний секретар США Майк Помпео.

За його словами, рішення про блокування TikTok – “це те, що нині розглядають”. При цьому Помпео зазначив, що радить використовувати цей додаток “тільки тим, хто хоче, щоб їхні особисті дані потрапили до рук Комуністичної партії Китаю“.

Що цікаво

У разі якщо США вирішать заблокувати TikTok, вони будуть не першими. Раніше сервіс вже заблокували в Індії, можливість його блокування активно обговорюють в Австралії. І ця ідея, схоже, стає дедалі більш популярною.

Перед тим як розповісти, чому саме, зробимо невеликий відступ.

Що таке TikTok?

TikTok – це сервіс для створення і перегляду короткого відео, який запустили влітку 2018 року в Китаї. Він належить пекінській компанії ByteDance.

З моменту своєї появи сервіс став одним з найбільш скачуваних програм у світі.

Сьогодні представництва TikTok відкрито в Лос-Анджелесі, Нью-Йорку, Лондоні, Парижі, Берліні, Дубаї, Мумбаї, Джакарті, Сеулі і Токіо.

Додаток ВЖЕ досягнув понад 1 млрд завантажень з 150 країн. І тепер у низці країн його хочуть заблокувати. Чому?

Чому блокують TikTok?

Мережу підозрюють у незаконному зборі персональних даних.

Ще в лютому 2018 року в США TikTok викрили в незаконному зборі даних дітей до 13 років без згоди їх батьків. Розробників тоді оштрафували на 5,7 млн дол. Але це був тільки початок.

Наприкінці грудня 2019 року армія США запровадила для своїх службовців заборону на використання TikTok, оскільки влада США підозрює додаток у викраденні даних користувачів.

У січні 2020 року використання TikTok на службових пристроях заборонили співробітникам Держдепу і Міністерства внутрішньої безпеки США.

Потім TikTok вирішили заблокувати вже в Індії

У червні 2020 року сервіс потрапив до переліку з 58 китайських додатків, які уряд країни визнав такими, які “порушують територіальну цілісність країни”. І був забанений.

Найближчим часом його, цілком можливо, забанять в Австралії

Принаймні там зараз активно обговорюють таку можливість. З тієї ж причини – сервіс звинувачують у шпигунстві за персональними даними користувачів.

При цьому в Силах оборони Австралії додаток вже заборонили. Що стосується  загальної заборони у країні, для початку, як пише Herald Sun, уряд має намір звернутися до китайців із проханням про надання можливості вивчити платформу.

В ЄС перевірку вже розпочали

На початку червня Комітет із захисту даних ініціював перевірку TikTok на предмет незаконного збору особистих даних користувачів.

Для цього створено робочу групу, мета якої – “координація подальших дій і вироблення більш широкого бачення роботи TikTok на території ЄС”.

Як саме TikTok шпигує?

Важливо підкреслити, що поки що усе це – лише підозри. Програмісти та прості користувачі сервісу відзначають, що переглядати, як програми використовують персональні дані, дає змогу нова версія iOS, яка вийшла наприкінці червня.

Один із хакерів дійшов висновку, що додаток збирає паролі, номери телефонів, дати народження, імена, інформацію про інші додатки, навіть вже видалені, інформацію про інтернет-активності, IP-адреси, точки доступу Wi-Fi. Додаток також фіксує місцезнаходження кожні 30 секунд.

Тут можна прочитати детальніше.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *