Новини понеділка: Послаблення карантину в Києві, обвинувачення екс-нардепу Пашинському та кишкова паличка в Одесі

Усе найважливіше та найцікавіше за понеділок – в одному тексті ↓

Обвинувачення екс-нардепу Пашинському

Колишній депутат Сергій Пашинський отримав обвинувальний акт у справі щодо нападу у 2016 році із застосуванням зброї на В’ячеслава Хімікуса. Пашинський називає справу фарсом.

31 грудня 2016 року в Київській області стався словесний конфлікт між народним депутатом і перехожим. Під час нього нардеп дістав пістолет марки Glock 19 і вистрілив чоловікові в ліву ногу. Унаслідок цього останній зазнав тілесних ушкоджень у вигляді вогнепального осколкового перелому стегнової кістки лівої ноги.

Пашинський стверджував, що чоловік кинувся на нього з пляшкою та погрозами після зауваження щодо неввімкнених фар.

4 жовтня 2019 р. слідчі ДБР повідомили Пашинському про підозру в заподіянні тяжкого тілесного ушкодження. Тоді Печерський райсуд Києва обрав Пашинському запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави. 18 грудня Пашинського випустили із СІЗО.

28 квітня 2020 р. ДБР завершило досудове розслідування у справі Пашинського.

Обережно, бари відчиняються

Не минуло й тижня після того, як у Києві посилили карантин і заборонили ресторанам працювати після 22:00, як міська влада змінила свою думку. Ми не знаємо, що саме повпливало на рішення, але сьогодні комісія з надзвичайних ситуацій дозволила ресторанам, закладам громадського харчування і кінотеатрам працювати в нічний час доби.

Роботу ж розважальних закладів та проведення культурно-масових заходів обмежено до 22:00.

Українські туристи застрягли в Афінах

Громадяни України вже кілька днів перебувають у жахливих умовах в ізоляторі для нелегалів в Афінах, очікуючи рейсу додому. Туристи 4 липня прилетіли до Греції авіалініями Ryanair і Wizz Air, незважаючи на те, що в’їзд громадянам України до країн ЄС на сьогодні закрито (за деякими винятками).

Далі аеропорту їх не пустили, усім було відмовлено у в’їзді до країни.

До ситуації залучили дипломатів, котрі нині воюють за те, щоб повернути туристів додому без позначки про депортацію, яка в подальшому загрожує тривалою забороною на в’їзд до країн ЄС,

Кишкова паличка на пляжах Одеси

У популярній цього року серед туристів Одесі на всіх пляжах виявили кишкову паличку. На жодному з пляжів Одеси Чорне море не відповідає санітарним нормам навіть за 50 м від берега.

Хроніка коронавірусу

Станом на ранок в Україні зафіксували 543 нових випадки інфікування коронавірусом. З початку пандемії в країні на Covid-19 захворіли 49 043 особи, 21 703 – одужали (+327 протягом доби), 1262 – померли (+13 протягом доби).

Під час селекторної наради під головуванням президента Володимира Зеленського заявили, що динаміка перебігу пандемії коронавірусу в Україні стабілізується, а відсоток захворілих медиків продовжує зменшуватися.

У білоруському футбольному клубі “Динамо” (м. Брест) зафіксували спалах коронавірусу. Заразилися, у тому числі, українські футболісти: Артем Мілевський, Євген Хачеріді та Олександр Нойок.

Погода на тиждень: штормове попередження і дощі

Цього тижня в Україні дощитиме, будуть грози, може переходити в сильні зливи зі шквалами та градом. Державна служба з надзвичайних ситуацій оголосила штормове попередження.

Так, 7 липня в західних областях грози, пориви вітру 15-20 м/с, уночі та вранці значні дощі. У Київській області 7 липня вдень очікуються грози, в окремих районах сильні зливи, град, шквали вітру 17-22 м/с.

Що почитати

У ніч проти 7 липня українці святкують Івана Купала – одне з найбільш таємничих і магічних свят, що дісталося нам від наших пращурів. Про полювання на квітку папороті, а також пояснення інших обрядів читайте більше в нашому матеріалі.

Якщо ж ви не вірите в язичницькі обряди та не збираєтесь стрибати через вогонь, у нас є чтиво і для вас. Сотні вчених попросили Всесвітню організацію охорони здоров’я переглянути її рекомендації щодо захисту від коронавірусу. Адже, на їхню думку, вірусні частинки можуть затримуватися в повітрі довше, ніж вважалося раніше. А це створює додаткову небезпеку для людей.

Дивимося і слухаємо

Пропонуємо згадати найкращі мелодії італійського кінокомпозитора Енніо Морріконе, якого не стало сьогодні. Морріконе за свою довгу кар’єру написав музику до понад 400 фільмів і телесеріалів Італії, Іспанії, Франції, Німеччини, Росії, США.

Що обговорити

Сьогодні секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що російська мова не може бути другою державною в Україні. Натомість він запропонував зробити другою державною англійську й починати вивчати її з дитячого садочка.

Цю заяву високопосадовця щодо російської мови активно обговорюють на нашому Facebook. Приєднуйтесь та пишіть у коментарях свою думку, на яку мову потрібно зробити ставку. Для різноманітності можете використовувати китайську.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *