Політологиня Решмеділова про ситуацію з Бучею та Ірпенем: Влада намагається провести децентралізацію "через коліно"

Центром нового району, який утворять унаслідок децентралізації, влада останньої миті вирішила зробити не Ірпінь, а Бучу, і це викликає багато питань, заявила в ефірі телеканала “112 Україна” політологиня, кандидатка філософських наук Олександра Решмеділова, пише “Еспресо”.

“Влада намагається провести децентралізацію “через коліно” з урахуванням незрозумілих домовленостей, які часто йдуть у розріз зі здоровим глуздом. Ось приклад Київської області. Спочатку планували зробити центром нового району Ірпінь, а в останній момент протягнули через комітет із питань місцевого самоврядування і Кабмін рішення про те, що центром нового району повинен бути не Ірпінь, а Буча. Зараз ще й хочуть це через парламент протягнути”, – сказала вона.

Політологиня вважає, що саме в Ірпені є база для того, щоб бути центром району.

“Де логіка й чому так? Ірпінь має всю необхідну інфраструктуру: лікарні, комунальні підприємства, соціальні й державні служби. А тепер як, будувати все з нуля в Бучі? У нас грошей у країні нема на що більше витрачати? А якщо восени буде чергова хвиля коронавірусу, що робити? У Бучі будемо наметові лікарні будувати, щоб усім місць вистачило?” – заявила Решмеділова.

У грудні 2019 року Верховна Рада України ухвалила закон №348-IX, який спростив процедуру затвердження перспективних планів формування територій громад. Згідно з документом, перспективний план затверджує уряд за поданням обласних державних адміністрацій (раніше план спочатку розглядали в облраді і тільки потім скеровували в Кабмін). Окрім того, у законі написано, що об’єднання громад надалі відбуватиметься виключно за перспективними планами.

Далі, згідно із законом №562-IX, Кабмін має визначити адміністративні центри територіальних громад та їхні території й подати у Верховну Раду законопроєкти про ліквідацію та утворення районів, повідомляють на офіційному сайті, присвяченому децентралізації. Такий законопроєкт уже подали під №3650, і його схвалив профільний комітет. У тексті законопроєкту зазначено, що в Київській області, зокрема, утворюють Бучацький район із центром у Бучі. На голосування в сесійну залу документа ще не виносили.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *