Данілов заявив, що Ляшка призначили головним санітарним лікарем із його подання

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов в інтерв’ю “Українській правді” розповів, що має безпосередній стосунок до призначення Віктора Ляшка головним санітарним лікарем України.

За його словами, в Україні є багато речей, які розпочинають, але не закінчують, і в підсумку наслідки таких дій “дуже б’ють” по внутрішніх проблемах країни. Він навів приклад реформи системи охорони здоров’я.

“Був початок, вона не закінчилася. І ми сьогодні знаходимося в дуже складному стані того, що стосується COVID-19. Коли ми зіткнулися, наприклад, із тим, що у країні не було головного санітарного лікаря. Іде епідемія, головного санітарного лікаря немає, а по всіх нормативно-правових актах це та людина, яка безпосередньо відповідає за санітарно-епідеміологічний стан нашої країни”, – зазначив Данілов.

Він розповів, що 11 лютого на нараді у РНБО запитав у тодішньої міністерки охорони здоров’я Зоряни Скалецької: “А де наш головний санітарний лікар?”

“І тут така тиша. Я кажу: “Я не зрозумів”. Відповідь: “А в нас його немає”. Я кажу: “Почекайте, як немає головного санітарного лікаря, зараз ми в ситуації пандемії?” Я кажу: “А хто тут заступники міністра, є?” Кажуть: “Так”. Було там три заступники. Віктор встав і каже: “Я заступник”. Я кажу: “Дивіться, призначайте цю людину санітарним лікарем”. Ось так це сталося”, – зазначив секретар РНБО.

Він сказав, що в той момент у країні чекали на українців із китайського Уханя.

“Був дуже напружений момент, тому що наша система охорони здоров’я вона не була готова. Це факт. І те, що ми розтягнули в часі цю ситуацію, дуже багато життів врятувало”, – додав Данілов.

Кабінет Міністрів 29 березня 2017 року опублікував рішення про ліквідацію Державної санітарно-епідеміологічної служби. Від моменту ліквідації відомства її функції стала виконувати Державна служба з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів.

Видання LB.ua 19 лютого 2020 року з посиланням на копію протокольного рішення повідомило, що РНБО рекомендує поновити санепідемслужбу у зв’язку із загрозою коронавірусу.

26 лютого Кабінет Міністрів поновив посаду головного державного санітарного лікаря, його функції поклали на заступника міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *