Профільний комітет Ради рекомендував змінити виборчий кодекс – нардеп

Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував запровадити партійну систему на місцевих виборах для всіх населених пунктів, де живе понад 10 тис. жителів. Про це 2 липня повідомив народний депутат від фракції “Голос” і член комітету Роман Лозинський у Facebook.

“Рішення комітету: самовисування у громадах до 10 тис. (було 90 тис.). Палкою загнали в партії. Міняємо правила за 120 днів до виборів”, – написав він.

https://www.facebook.com/lozynskyi.roman/posts/2909690172477019

Згідно з чинним виборчим кодексом, на місцевих виборах не можуть балотуватися самовисуванці в населених пунктах, де менше ніж 90 тис. виборців.

У громадянській мережі “Опора” таке рішення розкритикували, заявивши, що зменшення порогу для самовисуванців до 10 тис. виборців порушує міжнародні норми, ідеться на Facebook-сторінці організації.

На жаль, до експертів тут не дослухалися та прийняли рішення, яке порушує міжнародні стандарти та має ознаки перешкоджання реалізації пасивного виборчого права“, – заявила координаторка мережі Ольга Айвазовська.

https://www.facebook.com/cn.opora/posts/10157278784000108

Окрім того, у коментарях до поста Лозинський зазначив, що комітет також рекомендував знизити заставу для партій на виборах удев’ятеро.

Місцеві вибори в Україні мають відбутися 25 жовтня. Рішення про проведення виборів Верховна Рада має ухвалити не пізніше ніж за 90 днів до дня голосування. Виборчий процес розпочинають за 50 днів до виборів.

Одночасно з місцевими виборами мають відбутися довибори до парламенту в окрузі №208. Тут 2019 року народним депутатом обрали Валерія Давиденка, який загинув 23 травня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *