Помпео залишив на розсуд Трампа запрошення Росії на саміт G7

Остаточне рішення про запрошення Росії на саміт “Великої сімки” залишається за президентом США Дональдом Трампом. Про це на брифінгу 1 липня заявив глава Державного департаменту Майк Помпео. Його слова наводить сайт Держдепу.

“Коли Росія була в G7, вона приносила проблеми. Зараз вони не входять у групу, але продовжують становити для нас ризик. Ми маємо розмовляти з росіянами. Президент вирішує, чи хоче він бачити їх на саміті, це його рішення. Я залишу це на його розсуд. Але я впевнений, що дуже важливо частіше спілкуватися з Росією”, – сказав Помпео.

Він додав, що продовжувати діалог із росіянами важливо і доцільно для того, щоб переконати їх змінити діяльність, несумісну із завданнями гарантування безпеки Сполучених Штатів.

До складу G7 входять США, Італія, Японія, Канада, Франція, Німеччина і Великобританія. Зустрічі лідерів держав відбуваються раз на рік почергово в кожній із країн. Президент США Дональд Трамп цього року очолює “Велику сімку”. Росія брала участь у самітах неофіційного клубу найрозвинутіших країн світу з 1997 року. Країни G7 відмовилися від формату “Великої вісімки” в березні 2014 року через анексію Криму.

Черговий саміт G7 мав відбутися в червні 2020 року у США. Наприкінці травня Трамп оголосив про рішення перенести його на вересень, а також про намір запросити на зустріч ще чотири країни – Росію, Австралію, Індію та Південну Корею.

Із критикою ініціативи Трампа виступили Великобританія, Канада, Франція і Німеччина. Верховний представник ЄС із зовнішньої політики та безпеки Жозеп Боррель теж розкритикував ідею Трампа і зазначив, що глава Білого дому не може самостійно змінювати формат G7.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *