У Києві та Львові послабили карантин: Що дозволено і за яких умов

Столиця і Львівська область входять до п’ятірки лідерів за кількістю інфікованих в Україні

Місцева влада Києва і Львова, попри рекордну кількість нових випадків Covid-19, ухвалила рішення про послаблення карантинних обмежень. Розповідаємо, що дозволили з 24 червня, за яких умов і чи можуть ці два міста знову повернутися до жорсткого карантину.

Київ

Дозволено роботу

Ресторанів і кафе в приміщеннях, басейнів, готелів, театрів, кінотеатрів, а також проведення культурно-мистецьких масових заходів.

За яких умов?

Ресторани та кафе мають забезпечити маркування для дотримання дистанції в чергах, дотримання відстані між столами не менше ніж 1,5 м, розміщення не більше ніж чотирьох клієнтів за одним столом. Можна відокремлювати частини столу перегородкою, що зробить неможливим контакт між клієнтами.

Меню повинне розміщуватися для безконтактного ознайомлення біля входу, місця прийому замовлення або на столах – з матеріалу, що дозволяє обробку дезінфекційним засобом, або якщо це одноразове паперове меню.

У приміщенні ресторану заборонено:

– вхід відвідувачів без супроводу працівника;

– проведення бенкетів та інших заходів, в яких беруть участь понад 10 осіб;

– функціонування дитячих кімнат;

– приготування їжі на відкритих кухнях, якщо вони не відгороджені від відвідувачів перегородкою;

– функціонування буфетів самообслуговування, зокрема для самостійного наливання напоїв клієнтом.

У закладах швидкого харчування страви, напої, підноси і столові прилади повинні видаватися на прохання відвідувача.

Культурні масові заходи необхідно проводити без фан-зон та за умови присутності не більше ніж 1 людини на 5 кв. м в приміщенні або на огородженій території, де відбувається захід.

Контроль квитків рекомендується здійснювати безконтактним способом, а для уникнення черг – збільшити кількість пунктів вхідного контролю.

Відвідувачі повинні весь час перебувати в масках і респіраторах, що прикривають ніс і рот. Відстань між місцями для сидіння повинна бути не менше як 1,5 м. В залах зі стаціонарним розміщенням місць для сидіння відвідувачів повинні розміщувати з вільним місцем поруч, спереду і ззаду.

Басейни можуть працювати для індивідуального відвідування, а також для вихованців спортивних шкіл, центрів олімпійської підготовки, учнів-студентів установ спеціалізованої освіти спортивного профілю зі специфічними умовами навчання навчально-тренувальних груп 2-го року навчання і старше (з дотриманням протиепідемічних обмежень).

Готелі мають забезпечити можливість онлайн-реєстрації для уникнення черг на рецепції, а також вжити заходів для уникнення скупчення відвідувачів і черг в холах, вестибюлях, ліфтових холах, ліфтах (не більше як 1 людина на 5 кв. м). За межами номеру/кімнати відвідувачі повинні дотримуватися маскового режиму.

Організувати харчування рекомендовано за системою замовлень – доставка в номер або в ресторанах (за умови дотримання відстані 1,5 м між столиками і розміщення за ними не більше ніж 4 особи).

Якщо на території готелю є пляжне обладнання, то його необхідно розміщувати з дотриманням принципу соціального дистанціювання. У разі виявлення особи із симптомами гострого респіраторного захворювання, її повинні ізолювати в номері до отримання консультації медпрацівника установи.

Кінотеатри та театри можуть працювати, але з обмеженою кількістю відвідувачів і дотриманням дистанції між ними.

Заборони, які продовжують діяти в Києві:

– не можна перебувати в громадських будівлях і спорудах, а також у громадському транспорті без надягнутих масок або респіраторів, які закривають ніс і рот;

– перебувати на вулицях без документів, що засвідчують особу;

– самовільно залишати місця самоізоляції та обсервації;

– проводити масові заходи за участю більше ніж одна особа на 5 кв. м;

– перетинати державний кордон іноземцям та особам без громадянства без поліса страхування витрат, пов’язаних з лікуванням Covid-19, обсервацією;

– відвідувати заклади освіти її здобувачами в групах понад 10 осіб (крім ЗНО та іспитів);

– діяльність закладів дитячого оздоровлення та відпочинку;

– перевезення пасажирів в транспорті в кількості місць більшій, ніж кількість місць для сидіння, передбачена технічною характеристикою транспортного засобу.

Ситуація із захворюваністю в столиці зараз

Новини знову неоптимістичні”. Так київський міський голова Віталій Кличко розпочав сьогоднішню онлайн-прес-конференцію.

За останніми даними, з початку пандемії у столиці зафіксовано 4528 випадків захворювання на коронавірус, 99 з них – за останню добу.

У лікарнях Києва наразі перебувають 232 пацієнти з діагнозом Covid-19, зокрема 9 дітей. 51 хворий – у важкому стані, один – підключений до апарату штучної вентиляції легенів.

Що стосується заповнення ліжок в опорних лікарнях, де перебувають хворі на коронавірус, то в Олександрівській лікарні заповнені 57% ліжок, у лікарні № 4 – 33%, в лікарні № 9 – 75%, у міській дитячій інфекційній лікарні – 33% ліжок.

Чи можуть посилити карантин?

Так. За словами Віталія Кличка, це станеться у випадку погіршення епідеміологічної ситуації.

Львів

Дозволено роботу

Ресторанів в кафе в приміщенні за умови перебування там одночасно до 10 клієнтів. Також з 24 червня можуть працювати спортивні та фітнес-клуби, однак приймати їм дозволили до 10 відвідувачів.

Власників цих закладів зобов’язали забезпечити системне ІФА-тестування для своїх співробітників. Робота дитячих садків у Львові, як і раніше, залишається під забороною.

Ситуація із захворюваністю у Львові зараз

Мер міста Андрій Садовий назвав її “непростою”. На сьогодні у Львівській області підтверджено 4423 випадки захворювання на коронавірус, з них 120 – летальні. У лікарнях перебувають 186 осіб, з них у реанімації – 6 осіб, на апаратні ШВЛ – 2 людини.

Чи можуть посилити карантин?

Ось що про це говорить мер Львова: “Один дуже важливий фактор, який ми моніторимо щодня, це кількість хворих в наших міських лікарнях. Спочатку ми резервували по області орієнтовно 2,5 тис. ліжок для хворих на коронавірус. На сьогодні маємо орієнтовно до 800 хворих це 35-40%-ва заповненість. Це дуже важливий момент. Якщо ми будемо бачити, що ця ситуація буде змінюватися, тоді будуть запроваджуватися інші правила та регламенти“.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *