Із 1 липня ЄС відкриє кордони для країн, у яких знижується кількість хворих на COVID-19, Україна в це число не входить – ЗМІ

Країни Європейського союзу відмовляться відкривати кордони для громадян США, Бразилії, Росії та низки інших країн, де спалах коронавірусу не йде на спад. Про це йдеться у проєкті рішення Європейської комісії, з яким ознайомилося видання The New York Times.

В’їзд туристів із Китаю в Європу буде дозволено, пише газета з посиланням на неназваних європейських чиновників.

Попередньо складено два списки країн, жителів яких пустять у ЄС. В один входять тільки ті країни, де рівень інфікування нижчий за середній у Євросоюзі (16 нових випадків і менше на 100 тис. населення). Інша пропозиція допускає поїздки громадян держав, де фіксують до 20 нових випадків.

Як зазначає “Європейська правда”, у будь-якому разі на громадян України й після 1 липня поширюватиметься заборона на так звані несуттєві поїздки.

За статистикою МОЗ станом на 24 червня, протягом останніх 14 днів виявлено 10 723 нові пацієнти з COVID-19. За оцінкою Держстату (а саме ці офіційні дані напевно використовуватиме ЄС), в Україні – 41,8 млн населення. А це означає, що показник інцидентності протягом 14 днів становить 25,65 випадку на 100 тис., що перевищує встановлені ЄС критерії. До того ж, цей показник продовжує зростати день у день.

Хоча рішення про продовження обмежень ще не мало підтримки всіх країн – членів ЄС, шанси на його ухвалення, за оцінкою “Європейської правди”, високі; водночас залишається можливість того, що будуть і винятки.

18 березня лідери ЄС ухвалили рішення про закриття зовнішніх кордонів через пандемію коронавірусу. Економіки країн Євросоюзу зазнали великих збитків від припинення потоку туристів.

Єврокомісія 11 червня рекомендувала державам – членам та асоційованим країнам Шенгенської зони скасувати внутрішній прикордонний контроль із 15 червня, але продовжити тимчасове обмеження на несуттєві поїздки в ЄС із третіх країн до 30 червня. Як заявила єврокомісарка із внутрішніх справ Ілва Йоганссон, 1 липня Європейський союз знімає обмеження для громадян країн, де епідемічна ситуація схожа з ЄС або краща, із розрахунком, що ці країни також відкриють для громадян ЄС.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *