Герус намагається обнулити меморандум із "зеленими" через підняття тарифів "Укренерго" – Кучеренко

Голова енергетичного комітету ВР, нардеп від “Слуги народу” Андрій Герус домагається обнулення меморандуму з виробниками “зеленої” енергії через збільшення тарифів “Укренерго” на передавання електроенергії та диспетчеризацію. Про це написав на своїй сторінці у Facebook нардеп від “Батьківщини” Олексій Кучеренко.

Він повідомив, що НКРЕКП 24 червня планує ухвалити рішення про збільшення з 1 серпня тарифів “Укренерго” на передавання електроенергії у 3,8 раза та на диспетчеризацію в чотири рази, що, на його думку, спрямовано на обнулення підписаного представниками “зеленої” генерації й урядом меморандуму про взаєморозуміння, який передбачає зниження “зелених” тарифів і відновлення платежів виробникам електроенергії з поновних джерел.

“Здавалося б, до чого тут пан Герус? Є всі підстави вважати, що це лежить у сумновідомій парадигмі “п…здячити зелених”. Два тижні тому інвестори у ВДЕ нарешті підписали меморандум порозуміння з урядом, погодившись на зниження “зелених” тарифів. Минулого тижня в Раду поданий законопроєкт, що має імплементувати норми меморандуму в законодавство. Просто взяти та заблокувати прийняття законопроєкту – не comme il faut, люди не зрозуміють, що Герус має проти зниження “зелених” тарифів. Тому головний “симпатик” ВДЕ придумав “хитру багатоходівочку”: крок перший – втлумачити всім, що виконання меморандуму потребує захмарного підвищення тарифів “Укренерго”; крок другий – прийняти рішення НКРЕКП про збільшення тарифів “Укренерго”; крок третій – за допомогою дружніх організацій (наприклад, ЗЗФ або НЗФ (Запорізький і Нікопольський заводи феросплавів.  – “ГОРДОН”), що мають у цьому великий досвід) заблокувати в суді підвищення тарифів “Укренерго”, – пояснив Кучеренко.

За його словами, обнулення меморандуму призведе до зростання боргів перед “зеленими”, які зараз уже становлять 14 млрд грн, держава не зможе заощадити завдяки зниженню “зелених” тарифів 9 млрд грн тільки цього року та 60 млрд грн до 2030 року, а розвиток “зеленої” енергетики зупиниться, зате зросте енергозалежність України від Росії через відновлення імпорту електроенергії.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1954132574722301&id=100003767320921

10 червня Кабінет Міністрів України та Міністерство енергетики підписали із представниками інвесторів у “зелену” енергетику меморандум, який має розв’язати проблеми сектору і допомогти вивести енергетичну галузь із кризи. Документ є базою для підготовки законопроєкту і передбачає зниження “зелених” тарифів, посилення відповідальності за неправильні прогнози щодо “зеленої” електроенергії, а також установлює графік погашення боргів за таку електроенергію.

За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, законодавче впровадження положень меморандуму дасть змогу Україні заощадити приблизно €2 млрд до 2030 року.

Енергетична галузь України переживає кризу: усі державні компанії на ринку електроенергії накопичили багатомільярдні борги протягом останніх дев’яти місяців роботи.

Зокрема, борги державного “Гарантованого покупця” перед інвесторами в “зелену” енергетику, за словами т.в.о. міністра енергетики Ольги Буславець, сягнули 14 млрд грн.

3 червня ЗМІ опублікували переписку депутатів фракції “Слуга народу” Андрія Жупаніна та Андрія Геруса, які з використанням ненормативної лексики обговорювали тиск на “зелених” інвесторів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *