НАБУ оголосило підозру Омеляну

19 червня детективи Національного антикорупційного бюро повідомили ексміністра інфраструктури України про підозру в незаконних діях, через які державний бюджет недоотримав 30,5 млн грн. Про це йдеться на сайті НАБУ.

Дії ексміністра кваліфіковано за ч. 2 ст. 211 Кримінального кодексу України (видання службовою особою нормативно-правового акта, що зменшує надходження бюджету всупереч закону, якщо предметом таких дій були бюджетні кошти в особливо великих розмірах).

Слідство встановило, що колишній міністр у грудні 2017 року видав наказ про зниження всіх портових зборів (крім маякового) на 20%. Водночас один із цих зборів – адміністративний – є дохідною частиною держбюджету, тому змінити його розмір могла тільки Верховна Рада, а не міністр, зазначають у НАБУ.

“До того ж Міністерство фінансів України виступало проти зменшення всіх портових зборів, з-поміж іншого наголошуючи на тому, що зменшення саме адміністративного збору призведе до недоотримання доходів у державний бюджет. Про що Мінфін інформував міністра інфраструктури неодноразово”, – ідеться в повідомленні.

У НАБУ стверджують, що рішення ексчиновника про зменшення портового збору призвело до ненадходження до державного бюджету 2018 року 30,4 млн грн: з очікуваних 203,5 млн грн отримано 173,1 млн грн.

Бюро не уточнює імені підозрюваного, але з обставин справи зрозуміло, що йдеться про Володимира Омеляна.

Омелян був міністром інфраструктури в уряді Володимира Гройсмана з квітня 2016-го до серпня 2019 року.

Стосовно нього було відкрито кримінальне провадження. 13 вересня 2018 року детективи Національного антикорупційного бюро України повідомили Омеляна про підозру в незаконному збагаченні й недекларуванні доходів (ч. 3 ст. 368-2 і ст. 366-1 Кримінального кодексу України).

26 лютого Конституційний Суд визнав неконституційною ст. 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання для посадовців за незаконне збагачення. Після цього у квітні 2019 року суд закрив провадження про незаконне збагачення Омеляна. У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі повідомили, що провадження закрито тільки в частині незаконного збагачення, а обвинувачення в недостовірному декларуванні буде розглядати суд. Справу передали до Вищого антикорупційного суду.

12 червня в будинок до Омеляна прийшли з обшуками представники Держбюро розслідувань. У відомстві зазначили, що слідчі дії в ексміністра були пов’язані з розслідуванням кримінального провадження за фактом викрадення й убивства журналіста Василя Сергієнка 2014 року, сам ексміністр у справі не фігурує.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *