Ніч доступного кіно: незрячі українці переглянуть короткометражки DZIDZIO зі звукоописом

У суботу, 20 червня, незрячі люди з усієї країни зможуть переглянути короткометражки DZIDZIO зі звукоописом, а саме: “Лист до Миколая”, “Ангели чудяться”, “Я їду до мами” та “Марсік”.

Фільми будуть вперше презентовані широкому загалу у доступному форматі для незрячих людей. Спеціальним гостем онлайн-події буде Михайло Хома (DZIDZIO). 

До перегляду короткометражок та обговорення також долучаться представники Державного агентства України з питань кіно та представники Підкомітету у сфері кінематографу та реклами Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради України. 

Для реєстрації на подію потрібно заповнити коротку форму.

Ніч доступного кіно – це онлайн формат, який виник під час карантину як можливість спільного перегляду фільмів зі звукоописом для незрячих людей. Це також можливість обговорити фільм та поспілкуватись з творчою командою чи героями документального  фільму після перегляду, що робить таку онлайн-зустріч особливо цінним досвідом для глядачів. 

“Я хочу, щоб моє кіно могли дивитись усі люди без винятку, тому дуже ціную, що короткометражки стали доступними для незрячих людей. А онлайн формат показу дозволить незрячим людям з усіх куточків країни дивитися та сміятися разом” – розповідає Михайло Хома (DZIDZIO).

Під час показу короткометражок від DZIDZIO, організатори події ГО Боротьба за права та DZIDZIOFILM піднімуть питання розвитку доступності кіно в Україні для незрячих та нечуючих людей. 

“Ми переконані, що фільми, які виробляються в Україні та отримують державне фінансування, повинні бути доступними для усіх глядачів, зокрема для незрячих та нечуючих людей. Саме тому цією подією ми прагнемо привернути увагу Держкіно та інші профільні державні інституції до необхідності врегулювати питання доступності зокрема тих фільмів, які виробляються за кошти з державного бюджету”, – Вікторія Лучка, співзасновниця “Доступного кіно”, ГО Боротьба за права. 

Звукоопис до фільмів створила ініціатива “Доступне Кіно”,  за підтримки Українського культурного фонду. 

Подію організовано у рамках проекту «Кіно для незрячих та нечуючих людей»,  який підтримує Європейський Союз за програмою Дім Європи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *