Перший внесок за “єОселю” зменшать для тих, кому до 25 років

Він становитиме для них 10%, а не 20%, як це є зараз.

Перший внесок у державній програмі житла “єОселя“ з осені зменшать для українців, які віком до 25 років. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський на Українському молодіжному форумі 2024, передає кореспондентка Суспільного.

“Сьогодні ми маємо вже державні програми, які працюють і працюватимуть ще активніше в інтересах молоді. Зокрема, в державній програмі «єОселя», яка вже існує, буде передбачено для молодих українців і українок віком до 25 років зменшення першого внеску до 10%. І вже восени має запрацювати відповідна програма”, — заявив глава держави.

Також політик анонсував, що для української молоді у вересні з’явиться нова програма грантів – 150 тисяч грн на започаткування або розвиток власної справи. Крім того, запрацюють освітні гранти – програма підтримки абітурієнтів.

“З’явиться відповідний портал, восени, десь у жовтні, буде напрацьований. Там будуть всі різні молодіжні програми — від іпотеки до інших речей. Кредитування, молодіжні центри, гранти — не тільки на освіту”, — додав Зеленський.

Що Таке “єОселя”

“єОселя” — державна програма іпотечного кредитування житла, яка запрацювала у жовтні 2022 року. Максимальний строк кредиту за програмою — 20 років, а мінімальний початковий внесок — 20% від вартості житла. “єОселя” має спрощені умови кредитування і ставку у 3% для пільгових категорій та 7% для решти визначених урядом категорій.

У серпні 2023 року програма розширилася. Кредит під 3% доступний для військовослужбовців за контрактом, силовиків, педагогів, медиків та науковців. Держава забезпечує кредитами під 7% річних такі категорії:

ветеранів війни та членів їхніх сімей; учасників бойових дій; людей, які отримали інвалідність внаслідок війни; родини загиблих ветеранів та воїнів; внутрішньо переміщених осіб; громадян України без власного житла або у власності яких менше ніж 52,5 кв. метра для однієї людини та додатково 21 кв. метр на кожного наступного члена сім’ї.

Щоб скористатись програмою “єОселя”, потрібно заповнити заявку в мобільному застосунку “Дія” та обрати один або всі банки-партнери житлової програми: “Ощадбанк”, “ПриватБанк”, “Укргазбанк”, “Глобус банк”, Sky Bank та “Укрексімбанк”.

Із 30 січня за пільговою іпотекою в “єОселі” можна купити не лише квартири, а й приватні будинки, дуплекси і таунхауси.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *