У Бангладеш стався державний переворот

Прем’єр-міністерка Бангладеш Шейх Хасіна 5 серпня залишила країну на тлі масових протестів, які призвели до загибелі сотень людей.

@media (max-width: 640px) { #mobileBrandingPlace { padding-bottom: 56.21%; z-index: 9; margin: 10px 0; order: -2; } #mobileBranding { margin: 0 !important; } }

Її місцеперебування наразі невідоме, але найбільш вірогідно, що це Індія.

У понеділок тисячі людей увірвалися усередину “Ганобхабану”, резиденції прем’єр-міністра.

Наразі неясно, хто очолює державу. Командувач армії спілкується з лідерами політичних партій і найближчим часом має намір провести пресконференцію.

У неділю щонайменше 90 людей загинули у сутичках між поліцією та учасниками акцій протесту, які вимагали відставки Шейх Хасіни.

Серед загиблих – 13 поліцейських. Вони були вбиті під час нападу на поліцейську дільницю в місті Сіраджгандж за 100 км на північ від столиці країни Дакки.

Студентські протести з вимогою скасувати систему квот на роботу у держслужбі розпочалися у липні. За цей час загинуло вже близько 300 людей.

У Дацці поліція застосувала сльозогінний газ та гумові кулі для розгону мітингувальників, а прем’єрка розпорядилася відключити мобільний інтернет у країні.

Протести у Бангладеш розпочалися після того, як у країні відновили квоти на державні посади для рідних ветеранів війни.

Третина робочих місць у державному секторі була зарезервована для родичів ветеранів, які воювали за незалежність країни від Пакистану в 1971 році.

Система квот існувала до 2018 року, коли уряд вирішив її скасувати. Але минулого місяця суд нижчої інстанції відновив квоти.

Це рішення викликало масові протести по всій країні. Через це уряд пішов на жорсткі репресії – ввів комендантську годину та почав блокувати інтернет та зв’язок.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *