Окупанти жорстоко вбили українського військовополоненого: Лубінець терміново звернувся до ООН

У мережі з’явилося фото, ймовірно, із тілом українського полоненого, якому росіяни відрізали голову та кінцівки. 

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець відреагував і заявив, що терміново звертаюся до МКЧХ та ООН, передає УНН.

За словами омбудсмена, це не просто порушення Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, це поведінка нелюдів. Він зауважив, що відповідно до норм міжнародно гуманітарного права, жодного військовополоненого не можна піддавати фізичному каліченню, насиллю чи вбивству.

“Зважаючи на жахливі кадри, я терміново звернувся: до МКЧХ та ООН, аби вони зафіксували чергове порушення прав людини зі сторони країни-терориста. До українських правоохоронних органів, щоб вони перевірили особу вбитого полоненого та факт цього злочину”, – повідомив Лубінець.

Омбудсмен нагадав, що військовополонені перебувають у руках ворожої держави, і саме вона відповідає за поводження з ними. Відповідальність за вбивство та каліцтво лежить не тільки на російських солдатах, але на самій РФ.

“Окремо зазначу, що війна, яка триває зараз – гібридна. Розповсюджуючи схожі фото та відео соціальними мережами й вчиняючи такі дії, Росія хоче залякати українців: як цивільних, так і військових. Нібито дивіться, на що ми здатні. Але дивлячись на такі кадри, зрозуміло одне: таке забути та пробачити не можливо! За злочини – повинне бути покарання!” – резюмував Лубінець.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *