Україна більше не залишиться сам-на-сам із Росією

Андрій Єрмак Голова Офісу Президента України

Президент України Володимир Зеленський та Президент США Джо Байден в Італії на саміті G7 підписали безпекову угоду. Це найсильніша з усіх угод, які були між Україною та США за час нашої незалежності.

@media (max-width: 640px) { #mobileBrandingPlace { padding-bottom: 56.21%; z-index: 9; margin: 10px 0; order: -2; } #mobileBranding { margin: 0 !important; } }

Вона кардинальним чином відрізняється від Будапештського меморандуму, бо містить чіткі кроки реалізації та зобов’язання сторін. Угода містить юридично зобовʼязуючу частину –це дає документу особливе значення. В цій частині зазначається, що Америка зобовʼязується забезпечувати стабільний рівень підтримки України щороку на 10 років – йдеться про ключові аспекти підтримки, зокрема оборонну.

Протягом двох місяців з моменту її підписання документ буде зареєстровано в ООН, як передбачено Статутом цієї організації. Таким чином цей договір офіційно вводиться в міжнародний обіг.

Угода підтверджує дію всіх попередніх договорів у безпековій галузі, а також наголошується, що майбутнє України – в НАТО. Важливим моментом є те, що цей документ сторони розглядають як місток до нашого вступу в Альянс, це було обговорено під час підготовки документа.

Також угода містить всі ключові елементи Формули миру. Тобто відновлення суверенітету й територіальної цілісності України, притягнення до відповідальності країни-агресора та її воєнних злочинців, санкційний тиск на рф та передача її конфіскованих активів на користь України. США повністю підтримують наше бачення: справедливий мир, що враховує інтереси України – це необхідна умова для запевнення безпеки нашої держави.

Документ не зводиться тільки до військового та воєнного співробітництва між Україною та США. Важливою його частиною є співробітництво в економічному відновленні, в питаннях інвестування. Зокрема США допоможуть Україні в галузі енергетичної безпеки, її децентралізації та подальшій інтеграції з європейською. Також угода передбачає подальшу допомогу Сполучених Штатів у реформах та підвищенні прозорості роботи нашої державної машини.

Завдяки цій угоді, а також попереднім Україна створює нову безпекову архітектуру для всієї Європи та всієї євроатлантичної спільноти. Україна більше не залишиться сам-на-сам із Росією.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *