Профільний комітет рекомендував Раді визнати за доцільне створення слідчої комісії з розслідування діяльності керівництва НБУ

Парламентський комітет із питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував Верховній Раді визнати за доцільне створення тимчасової слідчої комісії з розслідування діяльності керівництва Національного банку України та керівництва Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, повідомляє “Інтерфакс-Україна”.

Це рішення підтримало 18 народних депутатів, троє виступили проти, ще двоє – утрималися.

Зазначають, що нардеп від “Слуги народу” Олександр Дубінський пропонував додати до проєкту постанови пункт про визнання втрати бездоганної репутації керівництвом НБУ, однак члени комітету його не підтримали.

На жаль чи на щастя, у нас немає достатніх правових підстав стверджувати факти щодо ділової репутації когось іншого. Так, ми можемо давати ділову оцінку – і ця постанова спрямована на оцінку діяльності НБУ“, – сказав голова комітету Данило Гетманцев.

У проєкті постанови йдеться про те, що НБУ формував і реалізовував “украй небезпечну” для країни валютно-курсову політику, яка штучно поглибила кризові явища в економіці.

“НБУ й у 2019 році, і на початку 2020 року, і починаючи із 2014-го не виконав повною мірою своїх конституційних функцій – забезпечення стабільності грошової одиниці України“, – написано в документі.

Окрім того, проєкт постанови пропонує встановити, що грошово-кредитна політика Нацбанку негативно вплинула на економіку України. Зокрема, через штучне перетікання фінансових ресурсів у “піраміду державних боргових зобов’язань”.

Також документ передбачає, що Верховна Рада заслухає звіт голови НБУ Якова Смолія.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *