На Вінниччині тестують державний стандарт супроводу дітей з інвалідністю у навчанні

Навчальний курс для асистентів дитини, в рамках апробації державного стандарту супроводу під час інклюзивного навчання, розпочався на Вінниччині. У пілотуванні беруть участь два загальноосвітніх заклади – це школа № 33 м. Вінниці та школа № 1 м. Липовець. Апробацію проводять фахівці Центру соціалізації дітей з аутизмом та іншими розладами «Розвиток» та Вінницького обласного осередку всеукраїнської громадської організації «Українська спілка осіб з інвалідністю – УСІ». Як розповіла голова цього об’єднання Леся Самойленко, у навчанні беруть участь 13 майбутніх асистентів з двох вінницьких шкіл. Результатом апробації стане введення посади асистента дитини та використання такої послуги, як супровід школяра під час інклюзивного навчання.

«Навчання відбувається у Центрі реабілітації̈ «Гармонія» імені Раїси Панасюк – це насправді доступний та комфортний, який у практичній площині дозволяє відпрацювати усі важливі моменти, – відзначає Леся Самойленко. – Базова навчальна програма комплексна та включає в себе компетенції по різних нозологічних групах та порушеннях у розвитку. Навчальний курс складається з 60 годин. Після його проведення наша вінницька команда зможе рекомендувати, що потрібно змінити, чи додати до основи програми, наданої Міністерством соціальної політики. Після усіх змін та доповнень до державного стандарту супроводу під час інклюзивного навчання, його зможуть використовувати фахівці усієї України. Мета одна – інклюзивне навчання має бути максимально комфортне для усіх».

Вона пояснює, що асистент дитини – це особа, яка сприяє адаптації та соціалізації дитини в освітньому процесі здійснює корекцію небажаної поведінки дитини. Ним може бути один з батьків отримувача соціальної послуги або законний представник, який безпосередньо супроводжує під час інклюзивного навчання. Дітям допомагатимуть у пересуванні, комунікації, харчуванні, орієнтації у просторі, а також забезпечують безпеку в приміщенні, на території закладу освіти, або на іншій території під час екскурсій, навчальних поїздок, інших заходів, передбачених освітнім процесом. Окрім Вінницької області, в апробації беруть участь Дніпропетровська та Харківська області.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *