В Україні хочуть розширити коло медзакладів з практичної підготовки інтернів

На засіданні колегії МОЗ України під головуванням міністра охорони здоровʼя Віктора Ляшка обговорили низку ключових ініціатив для медичної галузі.

Члени колегії підтримала рішення МОЗ про необхідність розширення кола медзакладів, в яких може здійснюватись працевлаштування та практична підготовка інтернів.

Місця в інтернатуру визначатимуться відповідно до фактичної кадрової потреби таких закладів. Також схвалили рішення щодо запровадження магістерської програми за спеціалізаціями «Протезування-ортезування» й «Терапія мови і мовлення», а також циклів спеціалізації за спеціальностями «Клінічна психологія», «Психотерапія», «Клінічне душпастирство», «Фармаконагляд», «Оцінка медичних технологій».

Йшлося і про запровадження лікарської резидентури. Після обговорення члени колегії ухвалили рішення про затвердження підготовки лікарів-резидентів за спеціальністю «Нейрохірургія», а також про запровадження підготовки лікарів-резидентів за спеціальностями «Клінічна онкологія», «Онкогінекологія». Крім того, заслухали та погодили умови вступу до лікарської резидентури. Так, вступати на цю форму спеціалізації можуть:

лікарі, які  завершили підготовку в інтернатурі, склали «Крок-3» не менше, ніж 85%, мають оцінку «відмінно» за результатами складання іспиту з опанування практичними навичками та вміннями в інтернатурі;

лікарі, які мають досвід роботи не менше одного року, склали «Крок-3» не менше, ніж 78%, мають оцінку «добре» за результатами складання іспиту з опанування практичними навичками та вміннями в інтернатурі;

лікарі-спеціалісти, які мають досвід роботи не менше трьох років (без вимог до успішності за результатами підготовки в інтернатурі).

Програми та навчальні плани підготовки в лікарській резидентурі за відповідною спеціальністю розроблятимуться закладами вищої освіти (науковими установами) із залученням представників профільних медичних асоціацій з урахуванням вимог Європейської спілки лікарів-спеціалістів (European Union of Medical Specialists – UEMS) та розміщуватимуться на їх офіційних вебсайтах.

До теми: У Львові відкрили перший в Україні Центр протезування та ортезування за міжнародними стандартами

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *