Мототрактор — вдала інвестиція. Що врахувати під час покупки?

Використанням мототрактора на присадибній ділянці вже нікого не здивуєш. Він значно полегшує роботу на полі, а можливість використовувати додаткове причіпне обладнання у великій мірі розширює його функції. Використовують агрегат не тільки індивідуальні господарства, а й невеликі виробники сільськогосподарської продукції, що мають в обробітку ділянки до 5 га.

Перед тим, як купити мототрактор необхідно врахувати особливості його роботи та знайти відповіді на питання, що супутні такій покупці.

В чому переваги мототрактора?

Вартість. У порівнянні з великогабаритним трактором є більш доступним для невеликого фермерського господарства та домашнього користування. Багатозадачність. В стандартній комплектації має плуг, що дозволяє провести оранку, але користуючись додатковим причіпним обладнанням, виконує ряд інших функцій: сівба, обприскування, підживлення, культивація, косіння та збирання врожаю. Також є можливість використовувати мототрактор в інших господарських потребах, таких як відгортання снігу та листя. Витрати пального. Внаслідок меншої потужності двигуна та невелику вагу самого агрегату використовує помірну кількість палива. Компактність. Ширина захвату 70-76 см у заводській комплектації дозволяє проводити обробіток вузьких ділянок, а також міжряддя виноградників та садів.

Недоліком є те, що для кріплення деяких видів причіпного обладнання — потребує обтяження та додаткових кріплень. Також, потрібно враховувати, що потужності двигуна у 12-18 к.с. вистачить для обробітку площі до 5 га. 

Після покупки виникає питання: чи потрібно його ставити на облік?

Згідно з чинними нормативними актами усі види транспорту мають бути зареєстровані, але мототрактор не є транспортним засобом. По суті своєї роботи — це видозмінений мотоблок, оснащений рамою та додатковими передніми колесами. Якщо його використовують виключно на території власного господарства, то реєстрація не потрібна, але виїхавши на дорогу загального користування — стає повноцінним учасником дорожнього руху, тож має стояти на обліку та мати номерний знак.

Реєстрацію сільськогосподарської техніки проводить Держпродспоживслужба. За наявністю всіх необхідних паперів — процедура нескладна. Документи, що необхідні умовно можна поділити на дві групи:

Особисті:

власноруч написана заява; копії паспорта та ідентифікаційного коду заявника.

Отримані від продавця:

видаткова накладна, що вказує на факт передачі товару від продавця; договір купівлі-продажу, заповнений обома сторонами; акт прийняття-передання транспортного засобу, в якому вказані основні відомості (рік випуску, марка та модель мототрактора); митна декларація, що підтверджує розмитнення в Україні; сертифікат відповідності встановленого зразка, виданий державним підприємством, в якому зазначена відповідність нормам, що діють в Україні; технічний акт до сертифіката з повним описом моделі транспортного засобу; додаток з порядковим номером шасі трактора, відповідно номеру вказаному у сертифікаті.

Також, обов’язковим є наявність транзитного номера.

Нова сільськогосподарська техніка не потребує технічної оцінки. Після того, як Держспоживслужба візьме на облік мототрактор, заявнику буде виданий технічний паспорт та номерний знак. Додаткове причіпне обладнання реєструвати необов’язково.

Станом на сьогодні кожен власник може скористатися наказом Мінагро, який дозволяє експлуатацію тракторів без технічного паспорта, на час дії воєнного стану або провести його за спрощеною системою, що передбачена законом.

Отже, оцінивши переваги та недоліки, дізнавшись про особливості реєстрації можна сказати: покупка мототрактора — вдала інвестиція, що допоможе виробникам сільськогосподарської продукції заощадити ресурси під час роботи у полі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *