У Франції оголосили найвищий ступінь терористичної загрози

У Франції після сьогоднішніх нападів у Ніцці й Авіньйоні оголосили найвищий ступінь терористичної загрози. Про це, виступаючи перед депутатами Національних зборів, повідомив прем’єр-міністр країни Жан Кастекс. Фрагмент виступу оприлюднив телеканал LCP у своєму Twitter.

Прем’єр підкреслив, що в дію введено план із протидії тероризму на рівні “екстрена атака”.

“Відповідь уряду буде твердою, нещадною і негайною”, – зазначив Кастекс.

Він додав, що вранці 30 жовтня президент Франції Емманюель Макрон скличе Раду безпеки.

Уранці 29 жовтня в Ніцці невідомий напав на перехожих із ножем, жертвами стало щонайменше троє людей, двох із них було вбито в церкві. Нападника затримали.

Пізніше стало відомо, що в іншому місті Франції – Авіньйоні – чоловік, озброєний пістолетом, погрожував перехожим, вигукуючи “Аллах акбар”. За даними ЗМІ, його під час затримання застрелили поліцейські.

Окрім того, у центрі Ліона затримали чоловіка, який намагався сісти у трамвай, будучи озброєним ножем із 30-сантиметровим лезом. Він виявився вихідцем з Афганістану.

Напади сталися майже за два тижні після вбивства професора історії коледжу Конфлан-Сент-Онорін Самюеля Паті. Підозрюваного у скоєнні злочину вбили під час затримання. Це 18-річний уродженець Москви чеченського походження Абдуллах Анзор. Професор незадовго до смерті показував карикатуру на пророка Мухаммеда на уроці, присвяченому свободі слова. Французькі правоохоронці повідомляли про 11 затриманих, підозрюваних у причетності до вбивства професора історії.

21 жовтня з учителем попрощалися в Парижі. Президент Франції Еммануель Макрон, який узяв участь у жалобній церемонії, сказав: “Ми продовжимо, учителю, ми будемо захищати свободу, якої ви так добре навчали, і ми звеличуватимемо принципи світської держави, ми не відмовимося від карикатур, від малюнків”, – повідомляє RFI.

Слова Макрона розкритикували деякі лідери мусульманських країн, зокрема президент Туреччини Реджеп Ердоган. Глава Чечні Рамзан Кадиров назвав французького президента “натхненником тероризму”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *