Центр протидії корупції: Судді КСУ дали чиновникам індульгенцію

Рішення Конституційного Суду про неконституційність кримінальної відповідальності за недостовірне декларування означає ліквідацію системи декларування та знищення значної частини антикорупційних досягнень Революції гідності. Про це йдеться в повідомленні Центру протидії корупції, який провів аналіз цього рішення.

“Судді Конституційного Суду дозволили чиновникам легалізувати хабарі за всі роки від Революції гідності та приховувати незаконно набуте майно. Тепер чиновники можуть купляти вілли, замки чи інші дорогі речі, які не вписуються в їхні офіційні доходи, або легалізовувати набуті раніше та не перейматися  за покарання, бо судді КСУ дали їм індульгенцію”, – заявив голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

У ЦПК підкреслили, що “криміналізувати брехню” в деклараціях чиновників більше не вдасться. Декларації відтепер стають прихованими, будь-які контроль і перевірка декларацій також тепер неможливі.

Тепер буде не можна доручити будь-які контрольні повноваження щодо суддів органам позасудової системи. “Це лише зміцнить кругову поруку та корпоративізм серед суддів”, – зазначили в центрі.

Національне агентство з питань запобігання корупції, яке створювали насамперед для перевірки декларацій чиновників і контролю за конфліктом інтересів у їхній діяльності, втратило більшість своїх повноважень і прав. Це фактично унеможливлює будь-яку ефективну діяльність цього органу. Окрім того, НАЗК не зможе дієво реалізовувати й інші повноваження, наприклад, щодо контролю за партійними фінансами, вважають у ЦПК.

У мотиваційній частині рішення КСУ немає обґрунтування неконституційності більшості положень, які в підсумку втратять чинність. Це істотно ускладнює розуміння, у чому була проблема із цими нормами, а це, зі свого боку, ставить під великий сумнів можливість повторного введення таких норм. Наприклад, незрозуміло, чому декларації більше не можуть бути публічними, зазначають у ЦПК. За відсутності обґрунтування неможливо підготувати законодавчі зміни, які б враховували правову позицію КСУ.

“Скасування цих норм порушує зобов’язання України за програмою Міжнародного валютного фонду, кредитними угодами з ЄС, а також вимоги надання безвізового режиму України із країнами ЄС”, – додали в Центрі протидії корупції.

27 жовтня українські ЗМІ, посилаючись на джерела, заявили, що КСУ визнав неконституційною ст. 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає кримінальне покарання за декларування недостовірної інформації.

Представниця Верховної Ради в Конституційному Суді Ольга Совгиря заявила, що рішення КСУ, яким він визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування, ухвалили із “кричущими процесуальними порушеннями”.

Представник президента України у КСУ Федір Веніславський висловив думку, що таке рішення може призвести до негативних наслідків для європейської інтеграції України.

28 жовтня збори суддів Конституційного Суду України звернулися до президента України, голови Верховної Ради і прем’єр-міністра із заявою про тиск на суд.

НАЗК сьогодні о 18.00 закрило реєстр електронних декларацій, виконуючи рішення КС.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *