Новини середи: Продовження режиму НС в Україні, вибух під Харковом та причини авіакатастрофи Ан-26 під Чугуєвом

Все найважливіше та найцікавіше за середу – в одному тексті. Отже ↓

Вибух під Харковом

Двоє людей загинули, ще дев’ять дістали різні травми внаслідок вибуху газу на території газопереробної станції в Дергачівському районі Харківської області.

За даними поліції, інцидент стався близько 11:47. Дещо пізніше в Державній службі з надзвичайних ситуацій (ДержНС) уточнили, що внаслідок вибуху відбулося не тільки руйнування конструкції, але й сталася пожежа.

“О 13:30 цю пожежу було ліквідовано. На місці працюють наші фахівці, вони проводять розбір конструкцій”, – розповів в ексклюзивному коментарі “112 Україна” спікер управління ДержНС в Харківській області Ігор Лупандін.

Причина події наразі невідома. Над її встановленням працюють фахівці.

Авіакатастрофа Ан-26 під Харковом. Причини

Їх озвучили в урядовій комісії з розслідування авіакатастрофи Ан-26, яка сталася 25 вересня під Чугуєвом Харківської області і забрала життя 26 осіб.

За словами голови комісії, віце-прем’єр-міністра, міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олега Уруського, першим небезпечним фактором, який спровокував подію, що надалі призвела до аварії літака, стала відмова системи ПРТ-24 із системи управління лівого двигуна.

Головними причинами аварії в комісії назвали також відсутність дієвого контролю за організацією польотів з боку посадових осіб Харківського національного університету Повітряних сил ім. Кожедуба і системні порушення правил польотів в університеті.

Крім цього, причинами катастрофи є відмова системи управління двигуна, порушення планової таблиці польотів, недостатня професійна підготовка екіпажу під час НС.

Звернення суддів КСУ до Зеленського

Судді Конституційного суду України написали заяву до президента Володимира Зеленського, прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та голови Верховної Ради Дмитра Разумкова про тиск на них з боку Національного антикорупційного бюро (НАБУ), Національного агентства із запобігання корупції (НАЗК), а також деяких політиків.

У відомстві повідомили, що “незаконний вплив” чинять як на окремих суддів КСУ, так і на суд в цілому з метою зупинення його роботи, підриву авторитету і втрати суспільної довіри.

Як відомо, напередодні КСУ визнав кримінальну відповідальність за недостовірне декларування неконституційною, на що у НАЗК заявили, що судді КСУ ухвалили таке рішення у власних інтересах.

Новий глава Держмитниці

Українську митницю очолив гендиректор аеропорту “Бориспіль” Павло Рябікін, який, найімовірніше, за результатами місцевих виборів, зможе стати депутатом Київради.

Раніше Рябікін працював заступником міністра транспорту і зв’язку. Крім цього, він був надзвичайним і повноважним послом України в Данії, а також обіймав посаду заступника голови КМДА.

З 23 березня 2017 року Рябікін є гендиректором міжнародного аеропорту “Бориспіль”. Цього самого року він посів друге місце в рейтингу найкращих менеджерів України.

Був народним депутатом трьох скликань: двічі безпартійним, один раз – від “УДАРу”. Найімовірніше, за результатами місцевих виборів 2020 року, Рябікін зможе стати депутатом Київради, адже він балотувався від партії Кличка, яка, згідно з екзит-полами, лідирує.

Засідання Кабміну

Одним з головних рішень сьогоднішнього засідання уряду стало продовження режиму надзвичайної ситуації, який через епідемію коронавірусу Covid-19 було встановлено в Україні в березні, до 31 грудня 2020 року.

“У зв’язку з продовженням терміну дії карантину виникла потреба у продовженні для єдиної державної системи цивільного захисту на всій території України режиму надзвичайної ситуації до 31 грудня 2020 року”, – вказано в розпорядженні.

Крім цього, члени Кабінету міністрів зняли обмеження розміру зарплат в держкомпаніях і змінили порядок розрахунку тарифів на теплову енергію.

Також уряд підтримав законопроект про посилення підтримки літніх людей і має намір направити його на розгляд Верховної Ради.

Хроніка коронавірусу

Станом на ранок в Україні виявили 7474 нових випадки інфікування коронавірусом, тож загальна кількість хворих зросла до 363 075.

З цієї кількості 563 випадки було зафіксовано в Києві, ще 356 хворих – співробітники правоохоронних органів.

Спалах Covid-19 виявлено в психоневрологічній лікарні № 1 Сімферополя, де небезпечний вірус підхопили понад 80 осіб.

Всього з початку пандемії від коронавірусу в Україні видужали 148 642 особи, проте для 6755 інфікованих захворювання мало летальний результат.

Вчора, 27 жовтня, від Covid-19 помер єпископ-помічник Кам’янець-Подільської дієцезії Ян Німець. Сьогодні стало відомо, що це ж захворювання забрало життя чинного мера Борисполя (місто в Київській області) і лідера виборчих перегонів Анатолія Федорчука.

Чтиво на вечір

В Україні процес підрахунку голосів виборців на місцевих виборах завершили 99,4% дільничних виборчих комісій.

На офіційні результати ще доведеться зачекати, а ось із приблизною картиною уподобань виборців можна ознайомитися ось за цим посиланням.

Дивимося і слухаємо

Марина Круть (KRUTЬ) представила кліп на пісню “Кімната” про подолання травматичного досвіду Чорнобильської трагедії шляхом переосмислення спогадів.

Кліп насичений символізмом, алюзією і метафорами. Велика кількість дійових осіб за задумом авторів символізує масштабність і багатогранність катастрофи, а деяка незв’язність тексту пісні з відеорядом – спроба влади приховати правду від народу.

Подивитися кліп можна ось тут.

Що обговорити

Ще трохи корисної інформації

– Національний банк України встановив на завтра курс долара на рівні 28,39 грн, євро – 33,31 грн, російського рубля – 0,360 грн. Тож долар подорожчав на 3 коп., євро подешевшав на 24 коп., російський рубль теж дещо впав у ціні.

– Рятувальники попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки у більшості районів східних областей.

– У київському метро 4G запустили на всіх станціях, крім однієї – “Теремки”. У Міністерстві цифрової трансформації пообіцяли, що швидкісний мобільний інтернет з’явиться там до кінця грудня 2020 року.

– У Держприкордонслужбі України попередили, що заборону пропуску через КПВВ “Станиця Луганська” продовжили до 15 листопада включно через критичну епідситуацію на тимчасово окупованій території Луганської області.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *