У Росії 78-річного президента Арктичної академії наук обвинуватили у державній зраді

У Росії президента Арктичної академії наук, 78-річного петербурзького вченого Валерія Митька обвинуватили в державній зраді на користь Китаю. Про це написало видання “Медуза”.

Митька затримали ще в лютому, він перебував під домашнім арештом. 5 червня йому продовжили строк арешту до 10 жовтня.

За версією слідства, щонайменше з весни 2017 року Митько співпрацює з китайськими спецслужбами: “із корисливої зацікавленості” він нібито погодився збирати інформацію, яка є державною таємницею “воєнного характеру”. Китайські агенти нібито просили Митька збирати дані про способи та методи виявлення підводних човнів в обмін на винагороду.

Чоловік своєї провини не визнає.

Митько, окрім роботи в академії, також викладає в Далянському морському університеті в Китаї як запрошений професор. Дружина вченого розповіла виданню, що двічі на рік він їздив у Китай із лекціями з гідрофізики. Саме ці поїздки призвели до появи кримінальної справи стосовно вченого, розповів адвокат Митько Іван Павлов. Митько заперечує не тільки збирання секретних відомостей, але й будь-які контакти зі спецслужбами Китаю.

Родина вченого вважає, що кримінальну справу проти нього з’явилася через прагнення співробітників ФСБ до підвищення у званні.

Павлов зазначив, що, з огляду на практику Росії, держтаємницею можна визнати що завгодно. Російські закони влаштовано так, що сам перелік відомостей, які становлять держтаємницю, – держтаємниця сама собою, зазначив адвокат. Не маючи допуску до секретних відомостей, людина не може знати, що таємниця, а що – ні. Однак від відповідальності це його не звільняє, додав він.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *