Бутусов: Один із фігурантів справи про шестимільйонний хабар під час затримання вихопив пістолет

Затримання трьох осіб, підозрюваних у спробі дати рекордний в історії України хабар, відбувалося досить драматично. Про це 14 червня написав “Цензор.НЕТ” головний редактор видання Юрій Бутусов.

За його відомостями, коли учасники схеми дізналися, що глава Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький виконав їхню умову і закрив справу щодо власника фірми Burisma Миколи Злочевського, вони провели посередника – таємного агента НАБУ Євгена Шевченка – у кімнату для перерахунку грошей. Як пише журналіст, $5 млн посередник мав передати в САП і НАБУ, а $1 млн було призначено йому самому, так пояснив фігурант справи – перший заступник начальника управління Державної податкової служби в Києві Микола Ільяшенко.

“Цей мільйон передали Шевченку на закритій парковці податкової служби Києва. Під час затримання Ільяшенко вихопив пістолет. Також дістати зброю і взяти на приціл податківця довелося й одному з детективів НАБУ”, – стверджує Бутусов.

Саме Ільяшенко, за його відомостями, виступив “гарантом і двигуном” угоди. Він переконав довірених осіб Злочевського Андрія Кічу та Олену Мазурову в надійності Шевченка. Усі зустрічі, на яких обговорювали хабар, відбувалися у робочому кабінеті податківця, підкреслив головред “Цензор.НЕТ”.

“Дуже цинічно, що податківець обговорював із Шевченком можливість передання НАБУ нових даних щодо Злочевського – щоб потім і на цій темі “нагрітися”, тобто розраховував на подальше співробітництво та всі ризики взяв на себе”, – пише Бутусов.

12 червня детективи Національного антикорупційного бюро задокументували факт передання неправомірної вигоди керівникам САП і НАБУ. $6 млн, призначені на рекордний в історії України хабар, вилучили.

За інформацією “Цензор.НЕТ”, гроші мали стати “подякою” за закриття справи фірми Burisma до дня народження її власника Злочевського – 14 червня. Його підозрюють у заволодінні коштами стабілізаційного кредиту Національного банку, виданого ВАТ “Реал Банк”, та легалізації цих грошей.

Затримано, крім Ільяшенка, колишню очільницю організаційно-розпорядчого департаменту Державної фіскальної служби України Мазурову і юриста компанії Burisma Кічу. Останнього суд 14 червня заарештував на два місяці з правом застави.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *