Фукуяма: Росія розробила нові методи дестабілізації демократії у світі

Росія втручається у справи своїх сусідів і в політику демократичних країн, зокрема в політику США. Про це заявив 23 жовтня під час спеціального форуму з безпеки американський філософ, професор Стенфордського університету Френсіс Фукуяма, передає кореспондент видання “ГОРДОН”.

За словами професора, сучасним демократіям загрожує кілька викликів, серед них він назвав зміцнення авторитарних режимів у Китаї та Росії.

“Росія створила нові методи дестабілізації демократії у світі. Вона перетворила інтернет на зброю і створила новий тип гібридної війни, відправляючи війська в інші країни, але заперечуючи це. У президента РФ Володимира Путіна немає основи для формування статусу сильної держави, модернізації економіки. Вона досі сильно залежить від викопних джерел енергії”, – зауважив Фукуяма.

Росія вторглася у Грузію, Україну, підтримує авторитарний режим у Венесуелі. Це веде до міжнародної ізоляції та санкцій, наголосив професор.

“Китай також є серйозною загрозою для глобальної демократії, хоч і не настільки прямої для України. Китайська економіка набагато сильніша за російську. Китайські лідери намагаються стати лідерами технологій XXI століття. Вони збільшують свої можливості в межах ініціативи “Один пояс – один шлях”, розширюючи свій вплив, – сказав Фукуяма.

Він акцентував на зростанні популізму в деяких європейських країнах і у США.

“Популістські лідери, хоч їх і обрали в демократичний спосіб, використовують свій мандат для того, щоб підірвати верховенство права. Це відбувається в Угорщині, Польщі, США”, – вважає професор.

Фукуяма вважає, що Україна не має сприймати як даність підтримку США, вона має рухатися до свого розвитку самостійно, має боротися з корупцією.

“Американські платники податків не хочуть бачити, що їхні гроші витрачають не на розвиток країни, а опиняються в кишенях чиновників. Україна має посилювати антикорупційні інститути і збільшувати підзвітність політиків”, – сказав Фукуяма.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *