"Репортери без кордонів" розблокували три білоруські сайти

Фахівці «Репортерів без кордонів» (RSF) зробили знову доступними три заблоковані білоруською владою вебсайти.

Про це повідомили в організації, передає Укрінформ.

У рамках кампанії «Допоміжна свобода» (Collateral Freedom) RSF «відзеркалило» сторінки трьох білоруських ЗМІ і таким чином зробило їх знову доступними. Вони були скопійовані та збережені у «хмарі» великих серверних провайдерів. «Білоруська влада більше не може заблокувати копії», – запевняють у RSF. Йдеться про такі сторінки: Masheka.by – найважливіший портал новин у місті Могильові на сході країни; Vitebski Kurier – незалежний сайт новин з міста Вітебськ; та Tribuna – сайт, присвячений виключно спортивним новинам.

Під час протестів у Білорусі Міністерство інформації заблокувало понад 70 вебсайтів, щоб відрізати людей від незалежної інформації. 20 жовтня суд у Мінську постановив, що популярний телеграм-канал Nexta Live транслює «екстремістські матеріали» і повинен бути заблокований. Майже два мільйони людей стежать за каналом, і багато іноземних журналістів використовують його матеріал як джерело.

Відділ екстреної допомоги «Репортерів без кордонів» підтримує ініціативу «Медійна солідарність» у Білорусі та контактує з окремими журналістами, які потребують допомоги після арештів або насильства в міліції. За даними незалежної Білоруської асоціації журналістів (БАЖ), з початку жовтня було заарештовано 85 працівників ЗМІ, а з моменту суперечливих президентських виборів 9 серпня – майже 300 репортерів. Наразі вісім працівників засобів масової інформації перебувають у в’язниці.

 «Велика кількість заарештованих працівників засобів масової інформації та придушення найпопулярнішого опозиційного каналу свідчать про те, як нервує режим Олександра Лукашенко», – заявила керуючий директор RSF Крістіан Мір. Вона закликала владу негайно звільнити ув’язнених журналістів.

Білорусь посідає 153 місце із 180 країн у списку свободи преси.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *