У Вінниці представили 23 народні картини із зображенням козака Мамая

Одинадцять майстрів народної творчості презентували 23 роботи, на яких зображений козак Мамай. Виставку розгорнули у світлиці Вінницького обласного центру народної творчості. І хоча, як відзначає директор закладу Тетяна Цвігун, кожен художник по-своєму інтерпретує образ козака Мамая, саме він вважається уособленням славного українського козацтва і, в той же час, виконавця дум та пісень про бойові походи та життя козаків.

«У народному малярстві картина із зображенням козака з кобзою посідає визначне місце, адже в його постаті криється таємничий дух козацтва, – продовжує Тетяна Цвігун. – У цьому образі знайшла відображення визвольна боротьба українського народу. Починаючи з ХVІІІ і до кінця ХІХ століть, цей сюжет був найбільш поширеним на території України, його зображали на кахлях, скринях, на дверях, вуликах, але найчастіше – на полотні. У всі часи наш народ ототожнював цей образ з улюбленими героями – Іваном Гонтою, Данилом Нечаєм, Семеном Палієм, Максимом Залізняком та іншими відомими своєю відвагою представників козацтва».

У експозиції представлені твори знаних на Вінниччині митців. Серед них  заслужені майстри народної творчості України Іван Горобчук та Василь Слободянюк. Художники – Олександр Свіргун, Олександр Пелешко, Ігор Майструк, Володимир Оврах, Сергій Бонашко, Микола Луцький, Сергій Бугай. Майстер різьби по дереву Володимир Купчишин. А також робота нині покійного Олександра Ковальчука – заслуженого художника України з колекції В’ячеслава Постернака.

Переглянути експозицію можна буде до 10 листопада 2020 року.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця, фото – Вінницького обласного центру народної творчості

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *