Уперше в історії лавреат Нобелівської премії миру Далай-лама XIV поспілкувався з українцями

20 жовтня лавреат Нобелівської премії миру Далай-лама XIV уперше в історії провів діалог з українцями в прямому етері. Замість запланованої години розмова тривала 1 годину 30 хвилин, тому українці змогли поставити кілька додаткових запитань. Найчастіше у розмові згадували мир зовнішній і внутрішній, освіту, екологію, пандемію, співіснування людей різних націй та релігій. Один із глядачів, Олександр Заїка з Житомирщини, запитав, чим він може допомогти Далай-ламі. «Я щодня практикую альтруїзм, тому мрію, щоб усі люди були щасливими. Але людина не зможе знайти щастя у нещасливому оточенні. Тому де б ви не жили, створюйте щасливі спільноти», — відповів Далай-лама.

За словами голови Ради ГО «ЕдКемп Україна» Олександра Елькіна, діалог планувався ще з липня. Але мрію побачити Далай-ламу в Україні Олександр Елькін не покинув і наприкінці розмови запросив світового лідера до України.

Запитання для події збирали 13 днів — надійшли сотні, повідомляють організатори. «Люди запитували про спільні для всіх українців негаразди: війну на Сході, відсутність сталого розвитку, — розповідає Олександр Елькін. — Багато було і загальнолюдських запитань: про пошук мети, щастя, миру з оточуючими і собою. Цікавилися думкою Далай-лами про різні філософські питання, ідеї, навіть, дієту і шлюбну зраду. А через те, що ми освітянська спільнота, багато запитань надійшли від педагогів, які прагнуть передавати дітям не тільки академічні знання, але і м’які навички: уміння співпереживати, брати відповідальність, діяти разом, бути стійкими. Усе запитати не вдалося, але найцікавіші запитання ми озвучили в етері».

Далай-лама впродовж усього діалогу наголошував, що людей треба розглядати як соціальних істот, які не можуть існувати поза суспільством і схильні співпереживати своїй спільноті. Свою власну мету і мрію Далай-лама формулює просто: жити щасливе життя і щоб усі люди були щасливі. «Щоранку я запитую себе — що я можу зробити для інших людей? Я — буддистський чернець, мені потрібно небагато, і я сповідую альтруїзм. Але це більш природно, ніж здається. Уявіть фермера, який працює на землі. Містянин може подумати, що той піклується про землю, бо любить її. Може й так, але селянин знає, що має піклуватися про землю, бо вона годує його і його сім’ю. Так і альтруїзм: намагання зробити людей навколо щасливими — це шлях до власного щастя. Бо ви не зможете бути щасливими, допоки інші нещасні».

Нагадуємо, паростки ідеї провести діалог Далай-лами з українцями з’явилися у лютому 2019 року, коли делегація найбільшої освітянської спільноти EdCamp Ukraine відвідала Малий Тибет в Індії. Там українці отримали запрошення на особисту авдієнцію з Далай-ламою. Згодом Далай-лама запросив українців на світову презентацію програми СЕЕН в Нью-Делі (Індія). А вже на П’ятій національній (не)конференції EdCamp Ukraine у липні цього ж року було презентовано пілотний проєкт з упровадження СЕЕН по всій Україні.

За матеріалами ГО «ЕдКемп Україна»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *