В Україні в держвласності залишиться 750 тис. га землі – глава Держгеокадастру

Інформація про те, що в державній власності України є 10,4 млн га землі сільськогосподарського призначення, є неправдою. Про це заявив глава Держгеокадастру України Роман Лещенко 15 жовтня під час форуму “Земля – народу”.

“Нас вводили в оману і стверджували, що є ця земля. Насправді її немає. 1,7 млн га були передані в комунальну власність у 2018–2019 роках. Сьогодні, підписавши історичний указ, ми передаємо більше ніж 2 млн га землі громадам. Згідно з даними Держгеокадастру, після їх передачі в Україні безпосередньо в Держгеокадастру залишається 750 тис. га землі держвласності сільгосппризначення”, – сказав Лещенко.

За його інформацією, ця земля залишається на правовому титулі на акті постійного користування. Ідеться про земельні ділянки, які належать Академії наук України, Міністерству оборони, пенітенціарній службі, Міністерству освіти, колишнім держпідприємствам Міністерства АПК, які передано до Фонду держмайна на приватизацію.

“Сьогодні земельний баланс має похибку більше ніж 5 млн га. Ця земля знаходиться у приватній власності чиновників, усіх тих людей, які бували при владі. Вона має чітку регіональну ознаку”, – зазначив глава Держгеокадастру.

За його словами, коли при владі були донецькі, вони акцентували на приватизації землі в Донецькій області.

“Прийшли вінницькі міцні господарники, вивели більше ніж 80 тис. га лише після Майдану у приватну власність”, – сказав Лещенко.

Президент України Володимир Зеленський 15 жовтня підписав указ, який передбачає передавання земель сільськогосподарського призначення з державної у комунальну власність.

У ніч на 31 березня 2020 року Верховна Рада ухвалила у другому читанні й у цілому проєкт закону №2178-10 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення”. 28 квітня Зеленський підписав закон про відкриття ринку землі.

Відповідно до закону, ринок землі в Україні має запрацювати з 1 липня 2021 року. До 2023 року землю зможуть купувати тільки громадяни України, але не більше ніж 100 га землі в одні руки, із 2023 року землю дозволять купувати юридичним особам – резидентам України (не більше ніж 10 тис. га в одні руки). Чи продавати землю іноземцям, українці вирішать на референдумі. Державні та комунальні землі сільськогосподарського призначення продавати не будуть.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *