Єврокомісія визначила умови для відкриття кордонів

Європейська комісія 11 червня рекомендувала державам – членам та асоційованим країнам Шенгенської зони скасувати внутрішній прикордонний контроль із 15 червня 2020 року і продовжити тимчасове обмеження на несуттєві поїздки в ЄС із третіх країн до 30 червня. Рішення Єврокомісії опубліковано на її офіційному сайті.

“З огляду на те, що ситуація у сфері охорони здоров’я в деяких третіх країнах залишається критичною, ЄК не рекомендує скасовувати обмеження на поїздки на цьому етапі. Обмеження може бути знято для країн, обраних спільно державами-членами на основі принципів та об’єктивних критеріїв, до яких належать [епідемічна] ситуація і принцип взаємності”, – ідеться в заяві.

Єврокомісія запропонувала розширити перелік категорій громадян третіх країн, яким дозволено в’їжджати в ЄС, внісши в нього іноземних студентів.

У ЄК підкреслюють, що скасування обмежень на зовнішніх кордонах Євросоюзу “має бути скоординованим і одноманітним”.

“Оскільки мандрівники, які в’їжджають у ЄС, можуть вільно переміщатися з однієї країни в іншу, вкрай важливо, щоб держави-члени координували свої рішення про скасування обмежень на поїздки. Тому держави-члени мають узгодити спільний список країн, які не входять у ЄС, для яких обмеження на поїздки може бути знято з 1 липня”, – наголошують у повідомленні.

До списку третіх країн, громадянам яких дозволено в’їзд у ЄС, можуть внести країни з позитивною епідемічною динамікою, які вживають ефективних заходів із боротьби з коронавірусом (якщо ця країна скасувала обмеження на в’їзд для громадян ЄС).

Єврокомісія рекомендує спочатку зняти обмеження для громадян країн, у яких “епідемічна ситуація аналогічна середній у ЄС і які володіють достатнім потенціалом для боротьби з вірусом”. Якщо держава перестане відповідати необхідним критеріям, її необхідно прибрати зі списку, додали в ЄК.

Окрім того, Єврокомісія рекомендувала з 1 липня скасувати обмеження на поїздки в Албанію, Боснію і Герцеговину, Косово, Чорногорію, Північну Македонію та Сербію, “зважаючи на те, що їхня епідеміологічна ситуація аналогічна або краща, ніж у ЄС”.

Пресслужба ЄК нагадує, що обмеження на в’їзд до країн Європейського союзу запровадили 16 березня у зв’язку з пандемією коронавірусу. Згодом дію обмежень двічі продовжували.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник у грудні 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила поширення коронавірусу пандемією. Станом на 11 червня в усьому світі коронавірусом заразилися 7,41 млн осіб, 417 тис. із них померли, приблизно 3,5 млн одужало.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *